فیستول پری لنفاتیک به پارگی یا نقص در غشایی اطلاق می شود که گوش میانی و گوش داخلی شما را از هم جدا می کند. افراد مبتلا به فیستول پری لنفاتیک ممکن است علائم متعددی از جمله احساس پری گوش، کاهش شنوایی و سرگیجه را تجربه کنند. درمان ها شامل استراحت در بستر، تزریق پچ خون یا جراحی است.
فیستول پری لنفاتیک چیست؟
فیستول پری لنفاتیک یا perilymphatic-fistula (PLF) به سوراخ یا پارگی در یکی از غشاهایی گفته می شود که گوش میانی و گوش داخلی شما را از هم جدا می کند. گوش میانی شما پر از هوا است، در حالی که گوش داخلی پر از مایع (پری لنف) است. این دو ناحیه در داخل گوش شما توسط غشاهایی از هم جدا می شوند. اگر غشاها پاره شوند، مایع پری لنفاتیک می تواند از گوش داخلی شما به گوش میانی شما جاری شود. نتیجه این تغییرات فشار می تواند باعث مشکلات تعادل و شنوایی شود.
فیستول پری لنفاتیک چه کسانی را مبتلا می کند؟
فیستول پری لنفاتیک می تواند افراد را در هر سنی تحت تاثیر قرار دهد. در برخی موارد، PLF ممکن است در بدو تولد وجود داشته باشد.
علائم و علل
علائم فیستول پری لنفاتیک چیست؟
علائم فیستول پری لنفاتیک ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- کاهش شنوایی ناگهانی.
- کم شنوایی نوسانی
- احساس پری در گوش
- سرگیجه
- گیجی و منگی
- حالت نوسان و موج در سر مانند دریازدگی
- تهوع
- ازدست دادن حافظه
- اختلال تعادل
- سردرد
- وزوز گوش
در بیشتر مواقع، PLF ها هر بار فقط یک گوش را تحت تاثیر قرار می دهند. در موارد نادر، آنها می توانند هر دو گوش را به طور همزمان درگیر کنند.
فرد مبتلا به PLF ممکن است متوجه شود که علائمش هنگام خنده، عطسه یا سرفه بدتر می شود. یا، ممکن است هنگام بلند کردن چیزی سنگین یا تغییر ارتفاع، علائم افزایش یابد.
علت فیستول پری لنفاتیک چیست؟
فیستول پری لنفاتیک می تواند توسط عوامل مختلفی ایجاد شود، از جمله:
- ضربهبه سر
- ضربه به گوش
- باروتروما (تغییرات سریع فشار ناشی از پرواز، غواصی، بلند کردن وسایل سنگین و زایمان).
- عفونت های مکرر گوش.
- پرده گوش سوراخ شده
- قرار گرفتن در معرض صداهای بلندی که نزدیک گوش شما هستند، مانند تیراندازی.
- دمیدن بینی به شدت شدید
- گاهی اوقات، ممکن است به نظر برسد که یک PLF بدون علت ظاهری ایجاد می شود. اما معمولاً به دلیل یک آسیب قدیمی است که علائم فوری ایجاد نکرده است.
تشخیص و آزمایشات
فیستول پری لنفاتیک چگونه تشخیص داده می شود؟
علائم فیستول پری لنفاتیک مشابه علائم سایر بیماری های گوش داخلی مانند بیماری منیر، نوریت دهلیزی و لابیرنتیت است. بنابراین، برای ادیولوژیست شما مهم است که این مسائل دیگر را رد کند. آنها ممکن است تعدادی آزمایش را توصیه کنند، از جمله:
تست های شنوایی
تست های سرگیجه و تعادل مانند تست VNG و vHIT
الکتروکوکلوگرافی، آزمایشی که فشار مایع داخل گوش داخلی شما را اندازه گیری می کند.
تست فیستول پری لنفاتیک، که حرکات چشم شما را در حین اعمال فشار به کانال گوش ردیابی می کند.
تمامی تست های فوق در کلینیک شنوایی سنجی، سرگیجه و تعادل اسپین خرم آباد انجام می شوند.
پزشک شما همچنین ممکن است از آزمایش های تصویربرداری برای تأیید تشخیص شما استفاده کند. آزمایشات رادیولوژی PLF ممکن است شامل موارد زیر باشد:
یک سی تی اسکن، که یک تصویر سه بعدی اشعه ایکس از ساختارهای داخل بدن شما تولید می کند.
MRI، که با استفاده از آهنرباها و امواج رادیویی قدرتمند، تصاویری از داخل بدن شما می گیرد.
در برخی موارد، ام آر آی و سی تی اسکن ممکن است هنگام تشخیص PLF ترکیب شوند.
مدیریت و درمان
فیستول پری لنفاتیک چگونه درمان می شود؟
بسته به شدت بیماری، چند گزینه و روش درمانی متفاوت وجود دارد:
استراحت در رختخواب
فعالیت محدود اغلب اولین خط درمان فیستول پری لنفاتیک است. پزشک شما ممکن است استراحت در بستر را برای یک تا دو هفته توصیه کند. در صورت مشاهده بهبود، استراحت بیشتر تا رفع مشکل توصیه می شود.
تزریق پچ خون
در طی این روش، پزشک شما خون شما را به گوش میانی شما تزریق می کند. این به بازسازی غشای آسیب دیده کمک می کند. تزریق پچ خون تا حدودی جدید است و متخصصان هنوز در حال تحقیق در مورد درمان هستند. تا اینجای کار، نتایج دلگرم کننده است.
عمل جراحی
اگر درمانهای محافظهکارانه جواب نداد، ممکن است پزشک شما جراحی را توصیه کند. در طی این روش، پرده گوش شما به آرامی بلند می شود و پیوندهای بافتی روی غشاهای آسیب دیده بین گوش میانی و داخلی شما قرار می گیرد. جراحی برای همه مناسب نیست، بنابراین حتما با پزشک خود در مورد خطرات و محدودیت های این درمان صحبت کنید.
جلوگیری
آیا می توانم از فیستول پری لنفاتیک جلوگیری کنم؟
در حالی که نمی توانید به طور کلی از PLF جلوگیری کنید، می توانید اقداماتی را برای کاهش خطر خود انجام دهید. مثلا:
هنگامی که می دانید در معرض صدای بلند قرار خواهید گرفت از گوش های خود محافظت کنید.
هنگام سفر با هواپیما از قالب فیلتر شده استفاده کنید. این ممکن است به یکسان کردن فشار در گوش شما کمک کند.
اگر مستعد ابتلا به عفونت های مکرر گوش هستید، از پزشک خود در مورد اقدامات پیشگیرانه سوال کنید.
اگر فیستول پری لنفاتیک داشته باشم چه انتظاری می توانم داشته باشم؟
اگر علائمی مانند مشکلات تعادل یا سرگیجه دارید، ممکن است نیاز به تغییراتی در برنامه روزانه خود داشته باشید. به عنوان مثال، اگر راه رفتن در اطراف علائم شما را تحریک می کند، پس از شخص دیگری بخواهید که کارهای شما را انجام دهد. علاوه بر این، از موقعیت هایی که ممکن است تعادل خود را از دست بدهید و زمین بخورید، اجتناب کنید.
آیا فیستول پری لنفاتیک قابل درمان است؟
آره. برخی از PLF ها می توانند خود به خود با استراحت کافی بهبود پیدا کنند. با این حال، در برخی موارد، تزریق پچ خون یا جراحی ممکن است ضروری باشد.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنم؟
هر زمان که تغییراتی در شنوایی یا سایر علائم ناگهانی ایجاد شد، به پزشک یا کلینیک های شنوایی و تعادل مراجعه کنید. اگر عفونت های مکرر یا شدید گوش دارید، از پزشک خود بپرسید که چگونه خطر ابتلا به PLF را کاهش دهد.
خلاصه
فیستول پری لنفاتیک می تواند باعث ایجاد طیف وسیعی از علائم نگران کننده شود که کیفیت زندگی شما را مختل می کند. اگر PLF در شما تشخیص داده شود، پزشک شما ممکن است استراحت در بستر زیادی را توصیه کند، که میتواند به بهبود فیستول به خودی خود کمک کند. اگر استراحت در بستر کافی نباشد، ممکن است نیاز به جراحی داشته باشید. مهم است که دستورالعمل های ارائه شده توسط ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود را به دقت دنبال کنید تا بتوانید در سریع ترین زمان ممکن بهبود پیدا کنید.