سرگیجه و تغییرات فشارخون
سرگیجه و تغییرات فشارخون

آیا فشارخون پایین و بالا می تواند سبب سرگیجه شوند؟

در این مقاله قصد داریم به ارتباط بین سرگیجه و تغییرات ناشی از فشارخون بپردازیم. فشار خون اندازه‌گیری نیرویی است که با آن خون به دیواره‌های سرخرگ‌ها فشار می‌آورد و در بدن جریان می‌یابد. زمانی که این فشار برای مدت طولانی بالاتر از حد طبیعی بماند، فشار خون بالا یا high blood pressure (HBP) نامیده می شود. می تواند منجر به مشکلات جدی سلامتی مانند سکته مغزی، حمله قلبی و نارسایی قلبی شود. با این حال، HBP به ندرت علائم خاص خود را دارد. با این حال، اگر HBP دارید و اخیراً حملات سرگیجه را تجربه کرده اید، طبیعی است که تعجب کنید که آیا این دو ممکن است به هم مرتبط باشند.

پاسخ: بله، سرگیجه شما می تواند ناشی از فشار خون بالا باشد، البته به طور غیرمستقیم. در عوض، زمانی که فشار خون شما پایین است، سرگیجه بسیار بیشتر اتفاق می افتد. و فشار خون پایین (هیپوتانسیون) یکی از عوارض جانبی رایج داروهای فشار خون بالا است. با کمال تعجب، افت فشار خون در میان افراد مبتلا به HBP غیر معمول نیست. به نظر غیر منطقی می رسد، اما به این موضوع توجه کنید و دلیل آن را توضیح خواهیم داد.

ارتباط بین فشار خون پایین و سرگیجه 

سرگیجه به جای علامت فشار خون بالا، اغلب ناشی از افت ناگهانی فشار خون است که هنگام ایستادن از حالت نشسته یا دراز کشیدن رخ می دهد. این افت فشار خون ارتواستاتیک orthostatic hypotension (OH) نامیده می شود که به عنوان افت فشار خون وضعیتی نیز شناخته می شود. وقتی رخ می دهد، می تواند شما را کاملا سبک سر و بی ثبات کند.

افراد مسن بیشتر احتمال دارد که OH را تجربه کنند. توانایی سیستم عصبی خودمختار شما برای کنترل فشار خون در سنین بالاتر کاهش می یابد. مجموع این عوامل خطر ابتلا به OH یا افت فشارخون  را در سالمندان افزایش می دهد که به نوبه خود دفعات سقوط را افزایش می دهد. یک متاآنالیز بر روی افت فشار خون ارتواستاتیک منتشر شده در مجله انجمن مدیران پزشکی آمریکا نشان داد که در میان افراد مبتلا به OH سن 65 سال و بالاتر، خطر زمین خوردن تا 73 درصد افزایش یافته است.

 افراد مبتلا به دیابت اغلب به دلیل یک عارضه رایج دیابت به نام نوروپاتی اتونومیک، افت فشار خون ارتواستاتیک را تجربه می کنند. به گفته موسسه ملی دیابت و بیماری های گوارشی و کلیوی، اگر نوروپاتی اتونوم دارید، اعصابی که به کنترل فشار خون شما کمک می کنند به تغییرات وضعیت، مانند حرکت از حالت نشسته به ایستاده، کندتر پاسخ می دهند. آسیب به این اعصاب می تواند باعث سرگیجه شود.

سرگیجه و تغییرات فشارخون

چرا هیپوتانسیون ارتواستاتیک یا افت فشارخون اتفاق می افتد؟


همانطور که از حالت نشسته یا دراز کشیده بلند می شوید، نیروی جاذبه باعث می شود خون از قسمت بالایی بدن شما به سمت پایین تنه شما سرازیر شود، جایی که در پاها و شکم شما جمع می شود. که به طور موقت باعث می شود خون کمتری به مغز شما جریان یابد و باعث سرگیجه شود. به طور معمول، هنگامی که از جای خود بلند می شوید، سیستم عصبی خودمختار، که فشار خون شما را کنترل می کند، از جمله به رگ های خونی شما سیگنال می دهد که منقبض شوند و قلب شما تندتر بزند و خون بیشتری پمپاژ کند. این به سرعت خون شما را به جایی که باید برود حرکت می دهد و فشار خون شما را تثبیت می کند. گاهی اوقات، آن سیستم کار خود را آنطور که باید انجام نمی دهد. نتیجه: هیپوتانسیون ارتواستاتیک.

فشار خون بالا و هیپوتانسیون ارتواستاتیک ( افت فشار) 


فشار خون بالا و هیپوتانسیون ارتواستاتیک ممکن است متضاد به نظر برسند و همزمان وجود آنها غیرممکن است. اما داشتن فشارخون بالا در واقع احتمال ابتلا به افت فشار خون ارتواستاتیک را افزایش می دهد که نوعی فشار خون پایین است. در حقیقت، 10 درصد از افراد مبتلا به فشارخون بالا تحت تأثیر فشار خون ارتوستاتیک یا افت فشارخون قرار دارند، مقاله ای در مورد افت فشار خون ارتواستاتیک در بزرگسالان منتشر شده در مجله Hypertension گزارش می دهد. به این دلیل که فشار خون بالا مستعد افزایش و کاهش فشار خون یا تغییر فشار خون شما می شود. هرچه فشار خون شما بالاتر باشد، این نوسانات می تواند شدیدتر باشد، از جمله فشار خون بسیار پایین.

علائم فشار خون بالا و فشارخون پایین


اگرچه فشار خون بالا معمولاً بدون علامت است، اما چند راه برای شناسایی این بیماری در صورت اورژانس وجود دارد. افت فشار خون ارتواستاتیک طیف وسیعی از علائم خود را دارد که می تواند ظاهر شود.

علائم فشار خون بالا


فشار خون بالا هیچ علامتی ندارد، مگر اینکه خیلی بالا باشد. فشار خون طبیعی کمتر از 120/80 میلی متر جیوه (mmHg) است. هنگامی که به 180/120 میلی‌متر جیوه یا بیشتر می‌رسد، به‌عنوان بحران فشار خون بالا می‌گویند، این یک اورژانس پزشکی است. علائم عبارتند از:

اضطراب

تاری دید

درد قفسه سینه

سرگیجه

سردرد

تپش قلب یا احساس تپش قلب شما

حالت تهوع

تنگی نفس

سرگیجه مرتبط با هیپوتانسیون ارتواستاتیک (افت فشارخون)


شایع ترین علائم افت فشار خون ارتواستاتیک سرگیجه، سبکی سر یا غش است که در حالت ایستادن رخ می دهد. به دلیل نوسانات فشار خون که هنگام خواب رخ می دهد، علائم به احتمال زیاد رخ می دهند و زمانی که از رختخواب بیرون می آیید شدیدتر هستند. گاهی اوقات، دمای بالا می‌تواند باعث OH شود، بنابراین ممکن است در هوای گرم، در دوش آب گرم یا حمام گرم یا زمانی که تب دارید، آن را بیشتر تجربه کنید. با توجه به  سایر علائم کمتر رایج عبارتند از:

تاری دید

درد قفسه سینه، گردن درد یا درد شانه

گیجی

غش کردن

خستگی

احساس گرما و عرق کردن

سردرد

تپش قلب یا احساس تپش قلب شما

حالت تهوع

تنگی نفس

مشکل در ایستادن

ضعف

تشخیص فشار خون بالا


پزشک احتمالاً فشار خون شما را به عنوان بخشی استاندارد از هر قرار ملاقات اندازه گیری می کند. این کار با دستگاهی به نام فشارسنج (که احتمالاً آن را به عنوان یک کاف بادی که در اطراف بازوی شما قرار داده می‌شود) انجام می‌شود. اگر فشار خون شما در دو یا چند جلسه بیشتر از حد طبیعی باشد،  ممکن است فشار خون بالا یا فشار خون بالا تشخیص داده شود. اندازه گیری های زیر نشان می دهد که فشار خون شما چقدر شدید است:

کمتر از 80/120 میلی‌متر جیوه: طبیعی است (هر چه تعداد فشار خون سیستولیک شما بیشتر باشد، تعداد کمتر، فشار خون دیاستولیک شما است)

فشار خون سیستولیک 120-129 میلی متر جیوه و فشار خون دیاستولیک کمتر از 80 میلی متر جیوه: فشار خون بالا

فشار خون سیستولیک 130-139 میلی متر جیوه و/یا فشار خون دیاستولیک 89-80 میلی متر جیوه: مرحله 1 فشار خون بالا

فشار خون سیستولیک 140 میلی متر جیوه یا بالاتر و/یا فشار خون دیاستولیک 90 میلی متر جیوه یا بالاتر: مرحله 2 فشار خون بالا

در ایالات متحده، فشار خون سیستولیک بیش از 130 میلی‌متر جیوه و/یا فشار خون دیاستولیک بیش از 80 میلی‌متر جیوه، تشخیص فشار خون بالا را برای شما به ارمغان می‌آورد.

تشخیص هیپوتانسیون ارتواستاتیک (افت فشارخون) مرتبط با سرگیجه


 اگر HBP دارید و دچار سرگیجه یا افت فشار خون ارتواستاتیک هستید، به پزشک خود اطلاع دهید. سپس کاف فشار خون خود را بیرون بیاورید. او توصیه می کند: "فشار خون خود را در صورت وقوع چک کنید." "اگر فشار خون سیستولیک شما 110 باشد در حالی که به طور معمول در محدوده 130 قرار دارد، منطقی است که احساس پژمردگی کنید."

هنگام تشخیص هیپوتانسیون ارتواستاتیک، پزشک احتمالاً از شما در مورد علائم شما می پرسد و داروهایی را که ممکن است باعث سرگیجه شوند، مانند داروهای فشار خون، بررسی می کند. سپس برای چند دقیقه به پشت دراز می کشید و در طی آن پزشک فشار خون و ضربان قلب شما را اندازه گیری می کند. سپس بایستید و دوباره فشار خون و ضربان قلب خود را اندازه گیری کنید. «ما می‌خواهیم ببینیم که آیا ضربان قلب شما افزایش می‌یابد و فشار خون شما کاهش می‌یابد. اگر افت 20 میلی‌متر جیوه در فشار خون سیستولیک یا 10 میلی‌متر جیوه کاهش در فشار خون دیاستولیک داشته باشید، تشخیص داده می‌شود که افت فشار خون ارتواستاتیک دارید.

اگر علت OH شما مشخص نباشد، پزشک احتمالاً آزمایشاتی را برای عملکرد قلب شما و همچنین آزمایش هایی برای کم خونی، دیابت، کم آبی بدن، نارسایی قلبی و اختلال مصرف الکل تجویز می کند. همچنین ممکن است از نظر بیماری های عصبی مانند بیماری پارکینسون مورد ارزیابی قرار بگیرید. همه اینها می توانند به OH کمک کنند. در بعضی موارد تست های سرگیجه و تعادل مانند تست های VNG  و vHIT  برای افتراق سرگیجه های ناشی از گوش داخلی ممکن است نیاز باشد این تست ها در کلینیک سرگیجه و تعادل اسپین خرم آباد انجام می شوند.

درمان سرگیجه ناشی از فشار خون بالا یا پایین


اگر پزشک تشخیص دهد که داروهای فشار خون شما باعث  افت فشارخون شما می شوند، ممکن است دوز متفاوت یا داروی دیگری برای شما تجویز شود. دکتر مایدا می گوید: «اگر چندین بار در هفته اتفاق بیفتد، قطعاً تغییراتی ایجاد خواهیم کرد.

دکتر دوویدی خاطرنشان می کند که داروهایی وجود دارند که می توانند با افت فشارخون مقابله کنند، اما آنها با مشکلات خاص خود همراه هستند. او می گوید: «متاسفانه، عارضه جانبی آن داروها این است که فشار خون شما را بالا می برند.

یکی از درمان‌های غیر دارویی که ممکن است کمک کند: جوراب‌های فشاری. اینها می توانند از تجمع خون در قسمت پایینی بدن شما جلوگیری کنند و خطر سرگیجه ناشی از افت فشارخون را کاهش دهند. یک گزینه مشابه یک چسب شکمی است  که گاهی اوقات برای بیماران خود، به ویژه بیماران مسن تر، تجویز می کند. او می‌گوید: «این به دور شکم می‌چرخد و واقعاً حفظ فشار خون را بهبود می‌بخشد.

مدیریت فشار خون بالا و سرگیجه


تغییرات در داروهای فشار خون شما ممکن است تنها چیزی باشد که برای رفع اپیزودهای سرگیجه نیاز دارید. با این حال، برخی تغییرات ساده در سبک زندگی نیز وجود دارد که می توانید برای جلوگیری از افت فشار خون ارتواستاتیک ایجاد کنید. این موارد عبارتند از:

تغییر موقعیت با دقت به عنوان مثال، صبح، حدود یک دقیقه در رختخواب بنشینید و سپس به آرامی بایستید.

عدم حذف وعده های غذایی معده خالی می تواند به OH کمک کند.

هیدراته ماندن حتما در طول روز آب فراوان بنوشید.

در صورت ادامه سرگیجه به پزشک خود اطلاع دهید تا به بهترین شکل ممکن به شما کمک کند تا این وضعیت را برطرف کرده و از سقوط های خطرناک جلوگیری کنید.

پیشگیری از فشار خون بالا و سرگیجه


بهترین راه برای جلوگیری از افت فشار خون ارتواستاتیک این است که با پزشک خود صحبت کنید تا داروی شما را طوری تنظیم کند که دوباره تکرار نشود. فراتر از آن، اصول اولیه زندگی سالم اعمال می شود: به طور منظم غذا بخورید، هیدراته بمانید و به آرامی بلند شوید. در اینجا چند چیز دیگر  آورده شده است:

مصرف الکل را کاهش دهید یا از آن اجتناب کنید، که می تواند OH را بدتر کند.

اگر بعد از غذا خوردن دچار افت فشار خون شدید، وعده های غذایی کوچک و کم کربوهیدرات بخورید.

به طور منظم ورزش کنید، که ممکن است علائم OH شما را کاهش دهد. هم تمرینات قلبی عروقی و هم تمرینات قدرتی می تواند کمک کننده باشد.

سر تختتان را بالا بیاورید تا خونتان در قسمت پایینی بدنتان جمع نشود.

از گرمای زیاد که ممکن است باعث تحریک OH شود اجتناب کنید. این بدان معناست که برای مثال، دوش یا حمام بسیار داغ یا اتاق بخار/سونا وجود ندارد.

از عضلات خود استفاده کنید. به عنوان مثال، اگر مجبور هستید برای مدت طولانی ثابت بایستید، در جای خود راهپیمایی کنید. سعی کنید قبل از ایستادن یک توپ لاستیکی نرم یا حوله را فشار دهید، که می تواند فشار خون شما را قبل از ایستادن افزایش دهد. همچنین سعی کنید عضلات ساق پا را کشش و خم کنید، روی انگشتان پا بایستید یا چمباتمه بزنید. پزشک می تواند بهترین ورزش ها را برای شما توصیه کند.