تجویز و تنظیم سمعک یکی از مراحل مهم خرید سمعک است. بعد از ارزیابی شنوایی و مشاوره سمعک نوبت تجویز و تنظیم سمعک است، در این مرحله با توجه به افت شنوایی بیمار و نظر او سمعک انتخاب و در صورت نیاز به قالب گیری اقدام به قالب گیری نموده و در چلسات بعدی تنظیم سمعک و همچنین آموزش های لازم استفاده از سمعک به کاربر داده می شود.
انتخاب سمعک
همانطور که در مقالات قبلی توضیح دادیم؛ بعد از ارزیابی شنوایی و مشاوره سمعک، باید نوع و مدل سمعک فرد انتخاب شود توصیه می شود برای انتخاب سمعک حتما به توصیه های ادیولوژیست گوش داده چون قطعا طبق نوارگوش او بهترین مدل را به شما توصیه می کند البته با توجه به هزینه و ظاهر سمعک و ... قطعا تعدیلاتی رخ داده و با مشورت ادیولوژیست بهترین مدل برای شما انتخاب خواهد شد.
قالب گیری
اینکه آیا به قالب گیری از گوش جهت سمعک نیاز است یا خیر بستگی به نوع سمعک انتخابی شما دارد، در صورتی که شما نیاز به سمعک داخل گوشی داشتید برای شما حتما قالب گیری به عمل خواهد آمد، در صورت استفاده از سمعک پشت گوشی با نظر ادیولوژیست ممکن است از گوش شما قالب گیری به عمل آید یاز از پروب های پلاستیکی آماده متناسب با سایز گوش شما استفاده گردد.
تجویز و تنظیم سمعک
بعد از انتخاب سمعک معمولا چند روزی نیاز است تا سمعک شما آماده شود، در کلینیک شنوایی سنجی، سرگیجه و تعادل اسپین خرم آباد بعد از آماده شدن سمعک با شما تماس خواهد گرفته شد و یک جلسه تنظیم برای شما در نظر گرفته می شود.
در حال حاضر اکثر سمعک های تجویز شده و موجود در بازار از نوع دیجیتال و هوشمند بوده و برای فعال سازی و قرارگرفتن بر روی گوش بیمار حتما نیاز به تنظیم و فعال سازی اولیه طبق ادیوگرام بیمار دارد. برای ارتباط سمعک با نرم افزار نصب شده بر روی کامپیوتر نیاز به یک وسیله ارتباطی می باشد مهمترین آنها هایپرو و نوالینک وایرلس هستند. جهت ارتباط سمعک با هایپرو نیز معمولا کابل و کفشک های رابط های خیلی زیادی وجود دارد که هر کدام مخصوص برند خودش است.
هر برند سمعک موجود در بازار نرم افزار تنظیمی خاص خودش را دارد و جهت فعال سازی و تنظیم سمعک نوارگوش باید وارد نرم افزار شود تا مراحل بعدی تجویز و تنظیم سمعک انجام شود.
بعد از وارد کزدن نوارگوش ادیولوژیست یک فرمول تنظیمی برای سمعک شما انتخاب می کند. مهمترین فرمول های تنظیمی جهت تجویز و تنظیم سمعک عبارتند از NAL-NL1 , NAL-NL2 . DSL , DSL5 می باشند.
بعد از انتخاب فرمول تنظیمی سمعک شما طبق فرمول انتخابی تنظیم و راه اندازی می شود، ممکن است بعد از راه اندازی اولیه نیاز به تنظیم های ظریفی بر روی سمعک باشد تا شما به صدای دلخواه خود برسید، همه ی این موارد با هماهنگی ادیولوژیست و خواست شما بر روی سمعک اعمال می شود.
به یاد داشته باشید سمعک یک وسیله الکترونیکی بسیار پیشرفته و با امکانات فراوان می باشد, ادیولوژیست ممکن است با توجه به نیازهای شما تنظیماتی خاصی روی میکروفون سمعک انجام دهد و برای شما میکروفون جهت دار یا همه جهته فعال کند.
بسیاری از سمعک های امروزی مجهز به مدارات حذف نویز می باشند که معمولا توسط ادیولوژیست فعال می شوند. یا در صورتی که شما صدای سوت در سمعک بشنوید برای شما فیدبک گیری انجام شود و صدای سوت توسط نرم افزار حذف گردد.
از جمله امکانات دیگر سمعک داشتن مدارات تراکمی صدا هست که تنظیمات خاص خود را دارد و هدف این مدارات این است که صدا را در محدوده پویایی شنوایی شما قرار دهند و اینکه صداهای خیلی بلند بیش از حد توسط سمعک تقویت نشده و به شنوایی شما آسیب نزند.
معمولا تمامی سمعک های دیجیتال و هوشمند آلارم هایی جهت هشدار به بیمار دارند مثلا در صورت اتمام باطری سمعک صدای بوق در گوش بیمار شنیده می شود و او باید باطری سمعک را تعویض نماید.
نکته بسیار مهم این است که تجویز و تنظیم سمعک کاری بسیار تخصصی بوده و حتما باید توسط ادیولوژیست انجام شود پس وسوسه نشوید و خودسرانه اقدام به استفاده از سمعک های که در دیوار یا توسط اقوام به فروش میرسد، استفاده نکنید چون که عوارض اجتناب ناپذیری داردو قطعا این امر باعث آسیب شنوایی شما خواهد شد.
آموزش و راهنمایی استفاده از سمعک
یکی از مهمترین مراحل یک تجویز و تنظیم سمعک موفق نحوه آموزش و استفاده از سمعک می باشد. سمعک یک وسیله تقویتی و خارجی می باشد بیمار جهت استفاده از آن نیاز دارد تا با آن وفق پیدا کند و سازگار شود، جهت عادت سازی بیمار با سمعک یک ماه اول را مرحله عادت سازی با سمعک می نامند، طوری که به بیمار توصیه می شود بیمار یک ماه اول را به صورت پلکانی از سمعک استفاده کند بدین صورت که هفته اول روزی دو ساعت در روز از سمعک استفاده کند، هفته دوم 4 ساعت در روز، هفته سوم 6 ساعت در روز، و هفته جهارم 8 ساعت در روز از آن استفاده کند.
همچنین جهت سازگاری بیشتر به همه بیماران توصیه می شود دو هفته اول را در جای سکوت و خلوت از سمعک استفاده نماید. و کم کم در هفته های سوم و چهارم بعد از تنظیم اولیه آن را در مکان های شلوغ تر استفاده کنند.
توصیه می شود شب و موقع خوابیدن و همچنین موقع حمام رفتن حتما سمعک از گوش خارج شده و خاموش گردد. و در جعبه مخصوص خود قرار گیرد تا ضربه ای به آن وارد نشود.
طول عمر باطری سمعک بستگی به سایز و برند آن متفاوت بوده، به طور معمول باطری سایز 10 پنج روز، سایز 312 یک هفته، سایز 13 ده روز، و سایز 675 معمولا دو هفته یا بیشتر عمر می کند. البته عمر باطری با توجه به میزان مصرف و تکنولوژی سمعک ممکن است تغییر کند یعنی هرچه پردازش و تکنولوژی سمعک بالا باشد طبعا میزان مصرف نیز بیشتر است، جهت طول عمر بیشتر باطری توصیه می گردد بعد از کندن برچسب چشت باطری حداقل 2 دقیقه صبر نموده تا با هوا فعال شود و عمر آن بیشتر شود. به یاد داشته باشید هر زمان سمعک از گوش خارج شده حتما درب باطری سمعک را باز نموده تا خاموش گردد و همچنین رطوبت موجود در سمعک خارج شود.
آیا امکان تنظیم سمعک توسط بیمار وجود دارد؟
در مدل های پشت گوشی ممکن است بر روی سمعک دکمه ولوم صدا وجود داشته باشد و بیمار بتواند تا جند درجه صدا را کم و یا زیاد کند. با پیشرفت تکنولوژی و توسعه اپلیکیشن های موبایل اکثر برندهای سمعک اقدام به ساخت نرم افزار کنترل سمعک توسط بیمار نموده بدین صورت که بیمار با موبایل می تواند یکسری تغییرات را بر روی صدا اعمال کند، در بعضی برندها قابلیت اتصال مستقیم مکالمه تلفنی با بلوتوث از طریق سمعک امکان پذیر است، همچمین رابط های مختلفی نیز جهت ارتباط سمعک با سایر وسایل صوتی تصویری وجود دارد؛ توصیه می شود جهت اطلاعات بیشتر با ادیولوژیست مشورت کرده تا شما را از امکانات سمعک آگاه کرده و قبل از خزید سمعک یک بینش کامل داشته باشید.
در صورتی که قصد خرید سمعک از مرکز شنوایی سنجی اسپین خرم آباد دارید و می خواهید سمعک های وایرلس و بلوتوث دار تهیه کنید با ادیولوژیست حمید فلاحت پور می توانید از طریق راه های ارتباطی موجود در سایت مشورت بگیرید.
جلسات بعدی تجویز و تنظیم سمعک
در خاطر داشته باشید بعد از جلسه اول و توصیه های که به شما شد جهت عادت سازی تا یک ماه دقیقا آنها را رعایت نموده، در صورتی که بعد از آن شما مشکلاتی با سمعک داشته آنها را یاداشت نموده و حضورا به ادیولوژیست مراجعه نموده تا تعدیلات لازم را بر روی سمعک اعمال کند. در آینده نیز هر زمانی که سمعک شما مشکل پیدا کرد حتما آن را به مرکز ما اعلام کرده. توصیه می شود هر 6 ماه یکبار جهت سرویس و چکاپ سمعک مراجعه نموده تا از صحت عملکرد سمعک خود اطمینان پیدا کنید.