راهنمای استفاده از سمعک
راهنمای استفاده از سمعک

دفترچه راهنمای استفاده از سمعک

راهنمای استفاده از سمعک در این مقاله  به خصوص برای بیمارانی که به تازگی سمعک دریافت نموده اند را بیان میکنیم. می خواهیم به صورت کلی شما را با مواردی آشنا کنیم که ضرورت دارند و اگر شما از آنها آگاهایی نداشته باشید قطعا در استفاده از سمعک دچار مشکل خواهید شد.

 

راهنمای استفاده از سمعک در ماه اول

اگر شما مدتی کم شنوایی داشته اید می خواهید برای بار اول از سمعک استفاده کنید جهت عادت کردن مغز شما به صدای سمعک لازم است نکات زیر را رعایت کنید:

  • در طول هفته اول استفاده از سمعک روزی 2 ساعت آن را در محیط ساکت استفاده کنید.
  • در طول هفته دوم روزی 4 ساعت آن را در محیط ساکت استفاده کنید
  • در طول هفته سوم روزی 6 ساعت آن را استفاده کنید و شما مجاز به استفاده آن در محیط های شلوغ می باشید.
  • در طول هفته چهارم استفاده از سمعک روزی 8 ساعت آن را در تمامی محیط های صوتی استفاده کنید.

رعایت موارد زیر قبل از استفاده از سمعک ضروری می باشد

  • از سمعک تنها فقط بعد از اینکه توسط ادیولوژیست تنظیم شده باشد استفاده کنید. سمعکی که به صورت اختصاصی برای شما تجویز و تنظیم نشده باشد به شنوایی شما آسیب مب رساند
  • سمعک ها وسایل کوچک با قطعات کوچک هستند. بلعیدن و خوردن آنها توسط کودکان به خصوص باطری سمعک می تواند خطرناک باشد و بلافاصله با اورژانس تماس بگیرید.
  • همیشه از باطری جدید استفاده کنید هرگز از باطری سمعک یا اکسید شده و نشت شده استفاده نکنید چون به سمعک آسیب می رساند. هرموقع از سمعک به مدت طولانی استفاده نمی کنید حتما باطری را از سمعک در بیاورید، چون باعث سولفاته شدن و آُیب به سمعک می شود.
  • حتما از قالب سمعک مخصوص گوش خودتان یا پروب های پلاستیکی مخصوص سمعک استفاده کنید و از اکسسوری های دیگر که مخصوص سمعک نیستند استفاده نکنید.
  • از سمعک در برابر آب و رطوبت و عرق محافظت کنید اگر شما زیاد عرق می کنید همیشه با دستمال سمعکتان را خشک کنید. مراقب باشید موقع حمام رفتن، شنا کردن و خوابیدن حتما سمعک را از گوش در بیاورید.
  • سمعک را در معرض نور مستقیم خورشید برای طولانی مدت قرار ندهید مثلا روی داشبورد ماشین و فراموش کردن آن!
  • از ماکرویو سشوار و .... برای خشک کردن سمعک استفاده نکنید.
  • هر موقع از سمعک استفاده نمی کنید حتما درب باطری سمعک را باز کنید تا سمعک خاموش شود. پس به یاد داشته باشید فقط زمانی که می خواهید از سمعک استغاده کنید درب بازری سمعک را می بندید تا سمعک روشن شود.
  • از انداختن سمعک از دست خود داری کنید به خصوص اگر سمعک شما داخل گوشی است هیچ وقت آن را در دست زمانی که کف اتاق سرامیک یا میز سخت هست نظافت یا باطری تعویض نکنید، چونکه با افتادن سمعک سبب شکستگسی می شود.
  • در سمعک های داخل گوشی هیچ گاه بدون فیلتر استفاده نکنید زیرا با نوفوذ جرم و رطوبت سبب سوختن سمعک می شود.
  • دلایل احتمالی برای قطع شدن صدا شامل کیپ شدن میکروفون و رسیور و قالب سمعک، معیوب شدن سمعک و تمام شدن باطری است.
  • سی تی اسکن و MRI  می تواند سبب آسیب به سمعک شود قبل از انجام این تست ها حتما سمعک را از گوش خارج و خاموش نمایید.
  • مورد بعدی راهنمای استفاده از سمعک اجتناب از محیط های مغناطیسی خیلی قوی می باشد که سبب آسیب به قطعات میکروالکترونیک سمعک می شود.
  • در مواردی که به شما گفته می شود سمعک شما صد آب است، ولی در برابر مواد شیمیایی مثل الکل، اسپری مو، عرق، کرم، اسید و ... آسیب پذیر می باشد.
  • از اکسسوری، کابل و رابط هایی غیر از برند و مدل سمعکتان استفاده نکنید.

 

راهنمای راه اندازی سمعک

در سمعک های باطری خور چهار سایز باطری وجود دارد و طبیعتا باید از سایز باطری متناسب با سمعک خود استفاده کنید. چهار سایز باطری شامل سایز 10

0رنگ زرد)، 312(رنگ قهوه ای)، 13( رنگ نارنجی) و 675( رنگ آبی) می باشد. باطری های سمعک یکبار مصرف بوده و تنها قبل از استفاده برچسب پشت آن را کنده و حداق 2 دقیقه در فضای باز بگذارید و بعد آن را در محفظه باطری طبق علامت مثبت بر روی باطری و درب باطری سمعک قرار دهید. بدینصورت که هر دوعلامت مثبت در یک سمت باشند. روشن و خاموش شدن سمعک شما با باز و بسته کردن درب باطری سمعک می باشد. هر موقع درب باری را باز کنید سمعک خاموش و با بستن آن سمعک روشن می شود.

راهنمای استفاده از سمعک

طول عمر باطری سمعک بستگی به سایز آن دارد. برند باطری نیز مهم است و برندهای معتبر طول عمر بیشتری دارند.

  • باطری سایز 10 طول عمر 4-7 روز به طور میانگین 5 روز
  • باطری سایز 312 طول عمر 7-12 روز به طور میانگین 7 روز
  • باطری سایز 13 طول عمر 8-16 روز به طور میانگین 10 روز
  • باطری سایز 675 طول عمر 12-25 روز به طور میانگین 15 روز

معمولا در اکثر سمعک های دیجیتال و هوشمند سمعک چند ساعت قبل از اتمام باطری بوق مب زند و به فرد هشدار می دهد که سمعک در یکی دو یاعت آینده خاموش می شود.

چنانچه قصد خرید سمعک در خرم آباد یا سایر شهرستان های لرستان را دارید می توانید با مراجعه به کلینیک شنوایی سنجی اسپین خرم آباد آموزش کامل این موارد را دریافت کنید.

راهنمای نحوه جایگذاری سمعک در گوش

یکی از مهمترین نکات در استفاده از سمعک جاگذاری سمعک در گوش می باشد. به طوری که اگر سمعک داخل گوشی یا قالب سمعک پشت گوشی به خوبی در کانال گوش جاگذاری نشود صدای سمعک به گوش شما منتقل نمی شود، و همچنین سمعک صدای صوت می دهد و اطرافیان نیز این صدا را خواهند شنید. پس به خوبی تمرین کنید و اگر می توانید از دیگر اعضای خانواده نیز کمک بگیرید که سمعک را برای شما به خوبی جا بدهند.

کانال گوش انسان خم است و شبیه s خمیده می باشد پس برای اینکه سمعک یا قالب را به خوبی جا دهید سعی کنید با یک دست لاله گوش را به سمت بالا و عقب بکشید و با یک دست دیگر قالب را جا دهید.

در مورد جاگذاری سمعک های داخل گوشی یا قالب های پشت گوشی که اسم بیمار یا برند بر روی آن حک شده است ذکر این نکته لازم است که جهت این نوشته حتما باید به سمت صورتتان باشد.

جهت بیرون آوردن سمعک های داخل گوشی گیره پلاستیکی مخصوص را بکشید تا سمعک به راحتی خارج شود. در مورد قالب سمعک پشت گوشی نیز حتما شیلنگ پشت قالب را بکشید و هیچ وقت خود سمعک را نکشید پون سبب پارگی شیلنگ می شود.

 

دکمه تغییرصدا یا برنامه تنظیم سمعک

در اکثر سمعک های پشت گوشی دکمه ولوم صدا وجود دارد و به دو شکل آلاکلنگی یا ولوم جرخشی است. در شکل آلاکلنگی مثل دکمه ولوم صدای موبایل با فشاردادن به سمت بالا صدای سمعک زیاد می شود و به سمت پایین صدا کم می شود. در نوع چرخشی معمولا داری 4 شماره است بدین صورت که شماره 1 صدا کم و به سمت 4 که بچرخانیم صدا زیاد می شود.

دکمه ولوم معوملا در سمعک های داخل گوشی وجود ندارد مگر در سمعک های ITE که سایز سمعک بزرگ است.

سمعک های دیجیتال و هوشمند امروزی در تمامی برندهای معتبر معمولا نرم افزار دارند که از طریق اپلیکیشن امکان کم و زیاد کردن صدا و سایر پارامترهای آکوستیکی صدا وجود دارد. ذکر این نکته خالی از لطف نیست که تمامی تنظیماتی که از طریق اپلیکیشن بر روی سمعک اعمال می شود فقط تا زمانی است که سمعک روشن است و با خاموش کردن سمعک و روشن کردن مجدد به حالتی برمیگردد که توسط ادیولوژیست تنظیم شده است.

بعضی برندها قابلیت اتصال مستقیم بلوتوثی وجود دارد که می تواند صدای مکالمه تلفن و مدیا را به صورت مستقیم در سمعک شنید. بقیه برندها این امر از طریق رابط ها امکان پذیر است.

 

نظافت و جلسات دور های سمعک

کتابچه راهنمای سمعک خود را بخوانید و به طور منظم به کلینیک شنوایی سنجی که سمعک را خریدید مراجعه کنید.
قبل از اینکه سمعک خود را به تنهایی تمیز کنید، حتما دفترچه راهنمای سمعک خود را بخوانید و با ادیولوژیست خود صحبت کنید و هرگز برای تمیز کردن سمعک کاری انجام ندهید که دفترچه راهنما یا ادیولوژیست گفته است که نباید انجام دهید. حداقل هر 6 ماه تا یک سال یک بار برای تمیز کردن و بررسی کامل با ادیولوژیست برنامه ریزی کنید. اگر گوش شما جرم ساز است، ممکن است نیاز داشته باشید که ساکشن گوش زیر نظر متخصص گوش, حلق و بینی انجام دهید.

در کلینیک شنوایی سنجی اسپین خرم آباد تمامی آموزش ها به بیمار داده می شود و تمامی جلسات تنظیم و بررسی سمعک رایگان بوده و هیچ گونه هزینه ای دریافت نمی شود.