تمیزکردن سمعک
تمیزکردن سمعک

تمیز کردن سمعک ( نظافت ) و نحوه نگهداری آن

مراقبت و تمیز کردن منظم عمر سمعک شما را افزایش می دهد و به حفظ آن در بهترین شرایط کارکرد کمک می کند. همانطور که شما یک ماشین نو می خرید و نیاز به کارواش یا  تعویض روغن دارد، سمعک نیز نیاز به مراقب و نگهداری دارد.  نظافت سمعک را به صورت روتین انجام دهید این امر سبب می شود تا سمعک شما نیاز به تعمیر پیدا نکند.

کتابچه راهنمای سمعک خود را بخوانید و به طور منظم به کلینیک شنوایی سنجی که سمعک را خریدید مراجعه کنید.
قبل از اینکه سمعک خود را به تنهایی تمیز کنید، حتما دفترچه راهنمای سمعک خود را بخوانید و با ادیولوژیست خود صحبت کنید و هرگز برای تمیز کردن سمعک کاری انجام ندهید که دفترچه راهنما یا ادیولوژیست گفته است که نباید انجام دهید. حداقل هر 6 ماه تا یک سال یک بار برای تمیز کردن و بررسی کامل با ادیولوژیست برنامه ریزی کنید. اگر گوش شما جرم ساز است، ممکن است نیاز داشته باشید که ساکشن گوش زیر نظر متخصص گوش, حلق و بینی انجام دهید.

ابزار نظافت سمعک


برای مراقبت منظم در منزل، به تجهیزات مناسب نیاز دارید. رایج ترین ابزارهای مورد استفاده برای تمیز کردن سمعک عبارتند از:

  • برس مخصوص پاک کردن جرم گوش
  • پارچه نرم، تمیز و خشک
  • سیم یا نخ ارتجاعی مخصوص
  • تمیز کننده ونت( سوراخ موجود در قالب سمعک جهت تهویه هوا)


کیت های تمیزکننده سمعک که حاوی تمام ابزارهای ذکر شده در بالا هستند را می توان از کلینیک شنوایی سنجی خریداری کرد. حتی می‌توانید چند ابزاری بخرید که ابزارهای زیادی را در یک جا ترکیب می‌کنند. در اینجا چند مورد دیگر وجود دارد که می توانید برای تمیز کردن سمعک از آنها استفاده کنید:

مسواک کودک با موهای نرم می تواند به عنوان یک برس پاک کننده موم استفاده شود
دستمال های ضد عفونی کننده را می توان به جای پارچه استفاده کرد، اما فقط در صورتی که برای استفاده با سمعک ساخته شده باشند.
پاک کننده های بدون الکل را می توان برای تمیز کردن قالب های گوش در مدل های داخل گوش استفاده کرد، اما مطمئن شوید که از پاک کننده مخصوص سمعک استفاده کنید.

تمیزکردن سمعک

مراقب باشید


برخی از قسمت های سمعک شما ظریف هستند، به ویژه میکروفون و بلندگو. استفاده دقیق از سمعک هنگام تمیز کردن به جلوگیری از شکستگی یا آسیب تصادفی کمک می کند. اگر در مورد نحوه تمیز کردن مدل سمعک خاص خود مطمئن نیستید، از ادیولوژیست خود بخواهید تا نحوه مراقبت ایمن از آنها را به شما نشان دهد. با این حال، در اینجا چند نکته کلی وجود دارد که باید در نظر داشت:

هرگز آب را روی دستگاه سمعک نریزید. می تواند به قطعات الکترونیک حساس آسیب برساند
هرگز از محلول های شیمیایی یا دستمال مرطوب هایی که برای استفاده با سمعک ساخته نشده اند استفاده نکنید
هرگز چیزی را به درگاه میکروفون یا رسیور(بلندگو) وارد نکنید و مراقب باشید که موم یا کثیفی را به دهانه آن فشار ندهید.

هر چند وقت یکبار سمعک خود را تمیز کنید


برخی از روش های تمیز کردن باید روزانه انجام شوند، در حالی که برخی دیگر ممکن است هفته ای یک بار انجام شوند. اگر عادت کنید هر روز صبح سمعک را نظافت کنید می تواند عالی باشد! این عادت خوب سبب می شود طول عمر سمعک شما به طور حیرت انگیزی افزایش پیدا کند. بخصوص اگر سمعک شما فیلتر یا محافظ جرم دارد ( فیلتر مخصوص سمعک های داخل گوشی و ریک می باشد) نظافت روزانه آن توصیه می شود چون که رطوبت و جرم موجود در کانال گوش باعث تجمع در فیلتر می شود و سبب کیپی آن می شود، پس اگر سمعک شما از نوع داخل گوشی یا مدل ریک می باشد شما باید بیشتر مراقب باشید و تمیز کزدن سمعک را نباید فراموش کنید.

حواستان باشد در مواردی که فیلتر سمعک کیپ جرم شود یا در موارد داخل گوشی سوراخ قالب کیپ جرم یا عرق شود شما هیچ صدایی از سمعک نمی شنوید. و یکی از دلایل اصلی که بماران به کلینیک های شنوایی سنجی مراجعه می کنند و مدعی هستند سمعکشان از کار افتاده است، ورود جرم به داخل فیلتر یا قالب و انسداد صدا می باشد.

به صورت کلی سمعک های داخل گوشی و ریک ظرافت بیشتری نسبت به مدل های پشت گوشی دارند و همچنین فیلتر دارند و سمعک یا بلندگو در داخل مجرای گوش است و مستعد ورود جرم به داخل سمعک هستند، پس حتما باید نظافت بیشتری نسبت به سمعک های پشت گوشی انجام بدهید. دلیل طول عمر بیشتر سمعک های پشت گوشی معمولی نسبت به سمعک داخل گوشی و ریک در مواردی است که در بالا ذکر کردیم.

مبانی روزانه تمیز کردن سمعک


کارهای زیر را هر روز صبح انجام دهید. صبح بهترین کار است زیرا سمعک در طول شب زمان خشک شدن داشته است و باعث می شود که موم و رسوبات برداشته شوند.

پوشش میکروفون را به آرامی برس بزنید تا موم یا مواد زائد پاک شود
کل سمعک را به آرامی با یک پارچه نرم پاک کنید


جزئیات هفتگی


تقریباً یک بار در هفته، کمی زمان بیشتری را صرف پاک کردن کثیفی و تجمع اضافی کنید.

از یک حلقه موم/سیم استفاده کنید تا به آرامی رسوبات سرسخت یا تجمع موم را از بین ببرید. مراقب باشید از ورود عمیق برس یا سایر ابزارهای تمیز کردن سمعک میکروفون یا رسیوراستفاده نکنید، چون که این قطعات بسیار ظریف هستند و سبب آسیب رساندن به آنها می شود. در این مورد حتما از ادیولوژیست خود راهنمایی بخواهید که نحوه صحیح تمیز کردن سمعک را به شما یاد دهید. در کلینیک شنوایی سنجی اسپین خرم آباد ابزارهای نظافت سمعک موجود بوده و تمامی آموزش ها جهت تمیز کردن سمعک به شما داده می شود.
برای مدل های دارای فیلتر یا وکس گارد، فیلتر را در صورت نیاز بررسی و تعویض کنید.

شاید سوالی که برای شما پیش بیاید این باشد که هرچندوقت یکبار فیلتر سمعک را تعویض کنیم؟ زمان دقیقی را نمیتوان گفت! این زمان بستگی به نظافت شما و همجنین میزان رطوبت و سرومن موجود در کانال گوش شما دارد. هرچقدر که کانال گوش خشک و رطوبت آن کمتر باشد ورورد جرم به فیلتر کمتر بوده و طبیعتا دیرتر نیاز به تعویض دارد. ولی هرموقع دیدید که فیلتر زرد و کثیف شده یا پاره شده آن را تعویض کنید.


چگونه سمعک خود را تمیز کنیم


نکات زیر برای همه مدل ها  سمعک اعمال می شود:

هنگام تمیز کردن ورودی و دهانه ها، سمعک را وارونه کنید. پس از آن هر جرمی که جابجا شده است به جای داخل شدن به سمت بیرون می آید.
محفظه باتری را در شب باز کنید؛ عمر باتری را افزایش می دهد و اجازه می دهد رطوبت خارج شود.
هنگام تعویض باتری، محفظه باتری را با برس تمیز کنید.

نحوه تمیز کردن سمعک داخل گوشی یا ITE

مراحل زیر را برای تمیز کردن سمعک داخل گوش (ITE) دنبال کنید.

به آرامی پوشش میکروفون،  محافظ بلندگو یا فیلتر و منافذ دریچه هوا را برس بکشید تا موم یا مواد زائد پاک شود.
برای جدا کردن مواد سرسخت از دریچه هوا از حلقه واکس/سیم استفاده کنید
برای دریچه های بزرگتر، یک پاک کننده دریچه را با دقت از هر جهت از سوراخ عبور دهید
کل سمعک را به آرامی با یک پارچه نرم پاک کنید
احتیاط: هرگز برای تمیز کردن سمعک ITE از آب، الکل یا دستمال‌های شیمیایی استفاده نکنید.

 

نحوه تمیز کردن سمعک پشت گوشی یا BTE

برای تمیز کردن سمعک به پشت گوشی (BTE) مراحل زیر را دنبال کنید.

سمعک را به آرامی تمیز کنید
قالب گوش را برای تمیز کردن از قلاب خارج کنید
قالب گوش را با مسواک تمیز کنید، سپس از حلقه مومی/سیم یا سوزن استفاده کنید تا هر گونه زباله سرسخت را پاک کنید.
سمعک و قالب گوش را به آرامی با یک پارچه نرم پاک کنید
در صورت نیاز می توانید قالب گوش را با آب گرم و صابون بشویید. قبل از اتصال مجدد به سمعک، حتماً اجازه دهید قالب گوش و لوله کاملاً خشک شوند. از پاک کننده های شیمیایی استفاده نکنید مگر اینکه به طور خاص برای قالب های گوش ساخته شده باشند.

نحوه تمیز کردن سمعک RIC

برای تمیز کردن سمعک به گیرنده در کانال (RIC) مراحل زیر را دنبال کنید.

سمعک را به آرامی مسواک بزنید تا هر گونه زباله پاک شود
از انگشتان شست خود استفاده کنید تا به آرامی نوک دام را ماساژ دهید تا هر گونه ماده سرسخت را خارج کنید
کل سمعک را به آرامی با یک پارچه نرم پاک کنید
دام یا قطعه پلاستیکی را در صورت فرسوده شدن یا بدشکل شدن یا ایجاد انسداد یا انسدادی که قابل برداشتن نیست، در صورت نیاز تعویض کنید.

احتیاط: هرگز از آب، الکل یا دستمال های شیمیایی برای تمیز کردن سمعک RIC استفاده نکنید.