وزوز ضربانی
وزوز ضربانی

وزوز ضربانی

وزوز ضربانی ( pulsatile tinnitus ) شکلی از وزوز گوش است، که شیوع کمتری نسبت به نوع مرسوم آن که به صورت سوت یا باد می باشد، دارد. افرادی که وزوز گوش ضربانی دارند، صدایی را می شنوند که ممکن است بلند یا ملایم باشد، اما اغلب به موقع با ضربان قلب آنها اتفاق می افتد. مانند وزوز گوش، وزوز ضربان دار یک بیماری نیست. این نشانه شرایطی مانند بیماری قلبی یا بیماری هایی است که بر رگ ها و شریان های شما تأثیر می گذارد

وزوز ضربانی چیست؟


وزوز ضربانی شکل نادری از وزوز گوش است. افرادی که وزوز گوش دارند ممکن است سر و صدای دائمی در سر خود داشته باشند که هیچ کس دیگری نمی‌شنود. آنها اغلب، اما نه همیشه، آن را به عنوان صدای زنگ توصیف می کنند. افرادی که وزوز گوش ضربانی دارند، صدایی می شنوند که ممکن است بلند یا ملایم باشد، اما تمایل دارد به موقع با ضربان قلب آنها اتفاق بیفتد یا ممکن است شبیه صدای زوزه باشد. مانند وزوز غیر ضربانی، وزوز ضربانی نیز یک بیماری نیست. این نشانه اختلالات دیگر است. اغلب اوقات وزوز ضربان دار نشانه بیماری عروقی است - بیماری هایی که رگ ها و شریان های شما را تحت تاثیر قرار می دهند - و همچنین ناهنجاری های ساختارهای عروقی یا جریان خون غیر معمول در نزدیکی گوش و در برخی موارد نادر، تومورها.

وزوز ضربانی چگونه بر بدن من تأثیر می گذارد؟


مانند وزوز گوش، تینیتوس پالسی ممکن است توانایی شما برای تمرکز، خواب یا کار را مختل کند. برخی از افرادی که وزوز گوش یا وزوز ضربانی دارند، دچار افسردگی یا اضطراب می شوند. مهمتر از همه، این اختلال ممکن است یک علامت - و اولین هشدار شما - باشد که شما یک وضعیت پزشکی جدی دارید.

چه زمانی باید نگران وزوز ضربانی باشم؟


هر تغییر ناگهانی و غیر قابل توضیح در بدن شما دلیلی برای تماس با پزشک است. اگر ناگهان صدای دپ دپ ریتمیک را در سر خود می شنوید، آن صدا را فقط در یک گوش می شنوید یا مشکلات دیگری مانند مشکل در راه رفتن، مشکلات تعادلی یا مشکل در بینایی دارید، فوراً با پزشک خود تماس بگیرید.

آیا وزوز ضربانی یک مشکل شایع است؟


وزوز ضربانی  یک بیماری با شیوع کم است که حدود 10٪ از 50 میلیون نفری که وزوز دارند را تشکیل می دهد.


علائم وزوز ضربان دار چیست؟


صدای  تینیتوس ریتمیک در داخل سر که اغلب با نبض شما هماهنگ است، شایع ترین علامت وزوز ضربانی  است. این معمولاً تپش خون سریع‌تر از حد طبیعی از طریق انواع وریدها و شریان‌های نزدیک گوش است. این ممکن است شامل شریان ها یا وریدهای بزرگ در گردن و در پایه جمجمه شما و شریان های کوچکتر در گوش شما باشد. به یک معنا، افرادی که دارای وزوز ضربانی  هستند ضربان قلب خود را می شنوند.

علت وزوز ضربانی  چیست؟


به طور کلی، وزوز ضربانی  زمانی اتفاق می افتد که شرایط یا ناهنجاری های خاصی جریان خون را در رگ های خونی نزدیک یا اطراف گوش شما تغییر دهد. گاهی اوقات تغییر جریان خون نشانه یک بیماری جدی است. فقط داشتن تینیتوس پالسی به این معنی نیست که این شرایط را دارید.

در برخی موارد، این اختلال به دلیل تغییر در خود جریان خون نیست، بلکه به دلیل افزایش توانایی شنیدن جریان خون با شدت بیشتر است.

در اینجا چند نمونه از شرایطی که ممکن است باعث ایجاد وزوز ضربانی شود آورده شده است:

آترواسکلروز: این سخت شدن شریان‌ها است که می‌تواند جریان خون را ناهموار کند. درست مانند رودخانه‌های ساکتی که به مجموعه‌ای از تندبادهای پر سروصدا تبدیل می‌شوند، جریان خون ناهموار صدای بیشتری نسبت به جریان خون صاف از طریق شریان‌های نزدیک گوش ایجاد می‌کند.


ناهنجاری های دیواره سینوس (SWAA): دیواره سینوس شما کانالی در سمت مغز شما است که خون را از وریدهای داخل مغز دریافت می کند. برخی از افراد شرایطی دارند که باعث افزایش جریان خون می شود که در داخل این کانال صدا ایجاد می کند و صدای تینیتوس همراه با وزوز ضربان دار ایجاد می کند.
ناهنجاری های شریانی وریدی: اینها رگه های خونی هستند که بر اتصالات بین سیاهرگ ها و شریان ها تأثیر می گذارند. اگر ناهنجاری شریانی وریدی در نزدیکی گوش خود دارید، ممکن است دچار وزوز ضربان دار شوید.
فشار خون بالا (فشار خون بالا): فشار خون بالا فشار خون را در برابر دیواره رگ های خونی شما اندازه گیری می کند. اگر این فشار خیلی بالا باشد، ممکن است فشار خون بالایی داشته باشید که ممکن است باعث تینیتوس پالسی شود.
کم خونی: کم خونی ممکن است جریان خون شما را افزایش دهد که به نوبه خود ممکن است بر رگ های خونی شما تأثیر بگذارد و باعث این اختلال شود.

تومورهای گوش میانی: برخی افراد تومورهای کوچکی در گوش میانی خود دارند که در نزدیکی قسمت‌هایی از گوش که صدا را دریافت می‌کنند، قرار دارند. اینها تومورهای گلوموس با عروق خونی زیاد هستند. گاهی اوقات، افراد به دلیل شنیدن جریان خون در رگ های خونی تومور گلوموس دچار وزوز ضربان دار می شوند.
فشار خون داخل جمجمه ایدیوپاتیک: این زمانی اتفاق می افتد که مایع مغزی نخاعی در اطراف مغز شما جمع می شود و بر رگ های خونی شما فشار وارد می کند و احتمالاً بر جریان خون تأثیر می گذارد.
ضربه به سر: حدود 53 درصد از افرادی که آسیب های ضربه ای به سر دارند، دچار تینیتوس گوش می شوند، از جمله نوع ضربانی.
پرکاری تیروئید: این وضعیت ممکن است باعث افزایش سرعت قلب شود که به نوبه خود جریان خون را افزایش می دهد.
بیماری پاژه: بیماری پاژه یک اختلال استخوانی مزمن است که ممکن است جمجمه افراد را تحت تاثیر قرار دهد. حدود 20 درصد از افرادی که به بیماری پاژه مبتلا هستند، دچار مشکلات شنوایی، از جمله وزوز ضربانی می شوند.

استرس: استرس و اضطراب زیاد که باعث افزایش ضربان قلب شود نیز می تواند سبب این اختلال شود.

تشخیص وزوز ضربانی در خرم آباد


چگونه پزشک  وزوز ضربانی را تشخیص می دهند؟

پزشک  ممکن است با استفاده از گوشی پزشکی - همان وسیله ای که برای شنیدن ضربان قلب به سینه شما فشار می آورند - برای گوش دادن به گردن و جمجمه شما، تشخیص را شروع کنند. (زمانی که ارائه دهندگان می توانند صدایی را بشنوند که همگام با نبض شما باشد، آن را وزوز ضربان دار عینی می نامند.

صرف نظر از نوع وزوز ضربانی، ا پزشکان بررسی خواهند کرد که آیا وزوز ضربانی به موقع با ضربان قلب شما اتفاق می افتد یا خیر. آنها همچنین شنوایی شما را آزمایش خواهند کرد. در طول آزمایش شنوایی، آنها ممکن است از یک آزمایش ویژه به نام تمپانومتری برای اندازه گیری نبض در گوش شما استفاده کنند تا ببینند آیا با نبض شما مطابقت دارد یا خیر. تمامی تست های شنوایی لازم برای بررسی وزوز ضربانی در کلینیک شنوایی سنجی اسپین خرم آباد انجام می شود.

بسته به سایر علائم شما، پزشک شما ممکن است آزمایش های تصویربرداری متفاوتی را درخواست کند. این آزمایش‌ها به پزشکان  اجازه می‌دهند ببینند چه اتفاقی در داخل سر و گردن شما می‌افتد که ممکن است باعث ایجاد وزوز ضربان‌دار شود. این آزمایش ها ممکن است شامل موارد زیر باشد:

آنژیوگرافی: این آزمایش از مواد حاجب و اشعه ایکس استفاده می کند تا پزشک بتوانند عروق خونی شما را بررسی کنند.
آنژیوگرافی رزونانس مغناطیسی (MRA): این آزمایش مشکلات عروق خونی سر و گردن را بررسی می کند.
تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI): MRI از یک میدان مغناطیسی و امواج رادیویی برای تولید تصاویر مقطعی از ساختارها یا بافت‌های خاص بدن شما استفاده می‌کند. پزشکان ممکن است از این آزمایش برای به دست آوردن تصاویری از بافت های داخل گوش و گردن شما استفاده کنند.
سونوگرافی داپلر: متخصصان ممکن است از این آزمایش برای مشاهده چگونگی جریان خون در رگ های خونی در گردن شما استفاده کنند.
توموگرافی کامپیوتری (CT) اسکن: این آزمایش از اشعه ایکس و یک کامپیوتر برای تولید تصویر سه بعدی از سر و گردن شما استفاده می کند.
اسکن توموگرافی کامپیوتری با وضوح بالا (HRCT): این آزمایش از یک پرتو اشعه ایکس باریک و تجزیه و تحلیل کامپیوتری پیشرفته برای ایجاد تصاویر بسیار دقیق از رگ‌های خونی یا سایر قسمت‌های سر و گردن شما استفاده می‌کند. ارائه دهندگان ممکن است از اسکن HRCT برای بررسی ناهنجاری های دیواره سینوس (SWAA) استفاده کنند.


پزشکان چگونه این اختلال را درمان می کنند؟


پزشکان با شناسایی و درمان بیماری زمینه ای، وزوز ضربانی را درمان می کنند. به عنوان مثال، اگر به دلیل ابتلا به تصلب شرایین به تینیتوس پالسی مبتلا هستید، ممکن است پزشک از دارو برای مدیریت وضعیت شما استفاده کند. این دارو ممکن است صدای تپش قلب شما را در گوش از بین ببرد یا کاهش دهد.

گاهی اوقات، آزمایش ها همه شرایط پزشکی احتمالی را رد می کنند. در این صورت، پزشک شما همچنان می‌تواند وزوز ضربان دار را مدیریت کند. در اینجا برخی از مداخلات احتمالی وجود دارد:

مولدهای صدا( مسکر): این دستگاه ها صداهایی را تولید می کنند و به گوش شما می رسانند که تینیتوس را پنهان می کند. به عنوان مثال، مولد صدا ممکن است صداهای آرامش بخشی مانند دوش گرفتن یا باران آرام را ارائه دهد. برخی از افراد ممکن است با استفاده از سمعک هایی که شامل تولید کننده صدا هستند، سود ببرند.
دستگاه های غنی سازی محیطی: شما می توانید راه خود را برای پوشاندن تینیتوس ایجاد کنید. دستگاه‌های صدای رومیزی که صدای پس‌زمینه آرامش‌بخش، ضبط موسیقی، طبیعت یا صداها یا برنامه‌های دیگر برای تلفن‌های هوشمند و تبلت‌ها تولید می‌کنند، می‌توانند وزوز گوش را کمتر به چشم بیاورند.
تکنیک های آرامش: ممکن است از صدای بی وقفه ضربان قلب خود احساس استرس یا ناامیدی کنید. یادگیری تکنیک هایی برای افزایش آرامش و کاهش استرس می تواند به افراد کمک کند تا بهتر با آن ناامیدی و استرس مقابله کنند.
گزینه‌های مشاوره: برخی از افراد از درمان‌های سلامت روان مانند درمان شناختی رفتاری (CBT) یا درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT) سود می‌برند. این درمان‌ها به افراد کمک می‌کند یاد بگیرند که چگونه به سر و صدای سرشان کمتر توجه کنند.