پیرگوشی یا Presbycusis (کم شنوایی مرتبط با سن) شایع ترین دلیلی است که افراد شنوایی خود را از دست می دهند. علائم شامل مشکل در شنیدن مکالمات و افزایش صدای تلویزیون، تلفن همراه و تبلت است. هیچ درمانی برای پیرگوشی وجود ندارد، اما استفاده از سمعک ممکن است شنوایی شما را بهبود بخشد.
پیرگوشی (کاهش شنوایی مرتبط با سن) چیست؟
پیرگوشی کم شنوایی است که با افزایش سن به تدریج ایجاد می شود. این شایع ترین علت کم شنوایی در سراسر جهان است و از هر 3 نفر در ایالات متحده 2 نفر در سنین 70 سال یا بالاتر را تحت تاثیر قرار می دهد. در حال حاضر، هیچ درمانی برای کم شنوایی مرتبط با افزایش سن وجود ندارد، اما استفاده از سمعک ممکن است به بهبود شنوایی کمک کند.
علائم پیرگوشی چیست؟
بارزترین علامت این است که نمی توانید مثل گذشته خوب بشنوید. علائم پیرگوشی به تدریج ایجاد می شود. ممکن است دچار کم شنوایی مرتبط با افزایش سن شده باشید اگر:
- نمی توانید برخی از صداهای بلند مانند آواز پرندگان یا زنگ گوشی را بشنوید.
- همیشه باید صدای تلفن همراه، تلویزیون، رایانه یا تبلت خود را افزایش دهید.
- وزوز گوش داشته باشید
- وقتی در یک اتاق شلوغ یا یک مکان پر سر و صدا مانند رستوران هستید، در درک آنچه مردم می گویند مشکل دارید.
چه چیزی باعث پیرگوشی می شود؟
پیرگوشی نوعی کم شنوایی حسی عصبی یا کم شنوایی است که زمانی اتفاق می افتد که چیزی به گوش داخلی شما آسیب برساند. عوامل خطر برای پیرگوشی عبارتند از:
سابقه خانوادگی کم شنوایی: کم شنوایی مرتبط با سن می تواند در خانواده ها ایجاد شود. اگر برخی از اعضای خانواده شما با افزایش سن دچار کم شنوایی شدند، به احتمال زیاد شما نیز به این بیماری مبتلا خواهید شد.
سمیت گوش: این آسیب گوش داخلی است که ممکن است از عوارض جانبی برخی داروها باشد.
قرار گرفتن در معرض سر و صدا: تحقیقات نشان می دهد که افراد مبتلا به کم شنوایی ناشی از سر و صدا اغلب دچار کم شنوایی شدیدتر ناشی از افزایش سن می شوند.
تحقیقات نشان می دهد که بین برخی از شرایط پزشکی و کاهش شنوایی مرتبط با افزایش سن رابطه وجود دارد، از جمله:
بیماری عروق کرونر (CAD).
دیابت.
فشار خون بالا
سکته.
عوارض این عارضه چیست؟
Presbycusis چیزی بیشتر از از بین بردن توانایی شنیدن شما انجام می دهد. اگر در شنوایی مشکل دارید، ممکن است از صحبت کردن با دیگران مضطرب شوید زیرا تلاش میکنید بفهمید چه میگویند. تحقیقات نشان میدهد که پیرگوشی خطر ابتلا به این بیماری را افزایش میدهد:
- انزوا اجتماعی.
- مسائل مربوط به سلامت روان مانند اختلال اضطراب یا افسردگی.
تشخیص و آزمایشات
چگونه پیرگوشی تشخیص داده میشود؟
تشخیص ممکن است شامل موارد زیر باشد:
معاینه فیزیکی توسط پزشک یا ادیولوژیست. آنها گوش های شما را از نظر علائم آسیب پرده گوش، التهاب، تورم یا عفونت بررسی می کنند. آنها ممکن است از اتوسکوپ برای معاینه گوش شما استفاده کنند. اتوسکوپ ها ابزارهای بزرگنمایی کوچکی هستند که دارای چراغ هایی هستند که به پزشک اجازه می دهند پرده گوش و مجرای گوش خارجی شما را ببینند.
آزمایشات شنوایی توسط شنوایی شناس انجام می شود. تست تن خالص یا ادیومتری یک آزمایش رایج برای تشخیص پیرگوشی است. این تست بی صداترین صدایی را که می توانید در هر آهنگ بشنوید پیدا می کند. برای شنیدن صداها و گفتار از هدفون یا گوش گیر استفاده می کنید.
اگر شما یا اعضای خانوادتان با افزایش سن احساس کم شنوایی دارند می توانید برای ارزیابی شنوایی به کلینیک شنوایی سنجی اسپین خرم آباد مراجعه کنید.
انواع پیرگوشی
تشخیص شنوایی شناس شما ممکن است شامل جزئیاتی در مورد نوع پیرگوشی باشد که شما دارید. نوع شما بستگی به آسیب خاصی به گوش داخلی شما دارد. برای درک انواع پیرسبیکوزیس، ممکن است دانستن بیشتر در مورد ساختار گوش داخلی و نحوه عملکرد شنوایی کمک کند:
گوش داخلی شما حاوی حلزون شما است. حاوی بسیاری از سلول های موی ریز (stereocilia) است.
هنگامی که ارتعاشات صوتی از گوش میانی شما به این سلول ها می رسد، سیگنالی (تکانه الکتریکی) به عصب شنوایی شما می فرستند. این عصب گوش های شما را به مغز شما متصل می کند.
عصب شنوایی شما سیگنال را از استریوسیلیا به مغز شما منتقل می کند، که سیگنال ها را دریافت کرده و آنها را به صدا تبدیل می کند.
انواع پیرگوشی عبارتند از:
Presbycusis حسی: این کاهش شنوایی زمانی اتفاق میافتد که سلولهای موی بیرونی در اندام کورتی در پایه حلزون گوش خود را از دست بدهید.
Presbycusis عصبی: توانایی شما در شنیدن تا حدی به سلول های عصبی در حلزون گوش و مسیر شنوایی به مغز بستگی دارد. شما سلول های عصبی را در طول زمان به عنوان بخشی از افزایش سن از دست می دهید.
Presbycusis متابولیک کاهش جریان خون در گوش داخلی است.
Presbycusisمکانیکی ضخیم شدن بافت های داخل گوش داخلی است.
مدیریت و درمان
پیرگوشی چگونه درمان می شود؟
رایج ترین درمان پیری پوست استفاده از سمعک است. سمعک صداها را تقویت کرده و به گوش شما می رساند. با این حال، سمعکها نمیتوانند پیرگوشی را درمان کنند یا شنوایی از دست رفته را بازیابی کنند. توصیه ما بر استفاده از سمعک پشت گوشی در افراد مسن می باشد، چون که کیفیت بالاتری نسبت به مدل داخل گوشی دارندو مصرف باطری کمتر و همچنین تعمیر کمتری دارند.
آیا نوع پیرگوشی بر درمان تأثیر می گذارد؟
خیر، درمان برای همه انواع پیرگوشی یکسان است. اما تشخیص نوع پیرگوشی یکی از راههایی است که ارائهدهنده شما میتواند تأثیر کم شنوایی ناشی از افزایش سن را بر زندگی شما پیشبینی کند. به عنوان مثال، پیری عصبی بر توانایی شما برای درک آنچه مردم می گویند (تبعیض گفتار) تأثیر می گذارد.
پیشگیری
آیا می توان از پیرگوشی پیشگیری کرد؟
Presbycusis یک نوع شایع کم شنوایی است که با افزایش سن اتفاق می افتد. شما نمی توانید از آن پیشگیری کنید، اما کارهایی وجود دارد که می توانید انجام دهید که ممکن است کاهش شنوایی را کاهش دهد یا خطر ابتلا به پیری پوستی شدید را کاهش دهد:
در موقعیتها یا مکانهایی که صداهای بلند وجود دارد، مانند کنسرت یا محل ساختوساز، از گوشگیر یا سایر محافظهای گوش استفاده کنید.
صدای تلویزیون یا موسیقی خود را کم کنید، به خصوص اگر از هدفون برای گوش دادن به موسیقی، تماشای فیلم یا گوش دادن به کتاب های صوتی استفاده می کنید.
اگر نمی توانید از خود در برابر آن محافظت کنید، از صدای بلند دور شوید. به عنوان مثال، اگر در یک کنسرت هستید اما گوش گیر ندارید، از بلندگوها فاصله بگیرید.
سیگار را ترک کنید. سیگار میتواند بر گردش خون و شنوایی شما تأثیر بگذارد، از جمله افزایش احتمال کاهش شنوایی مرتبط با افزایش سن در سنین پایینتر از حد معمول. با ارائه دهنده خود در مورد منابع مفید برای ترک سیگار صحبت کنید.
مراقب سلامت کلی خود باشید. کارشناسان فکر می کنند ممکن است بین کاهش شنوایی، از جمله پیرگوشی، و شرایطی مانند فشار خون بالا، سکته، دیابت و بیماری عروق کرونر ارتباط وجود داشته باشد. کاهش خطر ابتلا به این شرایط ممکن است به کاهش سرعت کاهش شنوایی کمک کند.
چه انتظاری می توانم داشته باشم در صورت ابتلا به پیرگوشی؟
Presbycusis یک وضعیت پیشرونده است، به این معنی که با گذشت زمان بدتر می شود. اما با سمعک می توانید کم شنوایی را مدیریت کنید. اکثر افراد مبتلا به کم شنوایی مرتبط با سن می توانند وضعیت خود را مدیریت کنند.
در کلینیک شنوایی سنجی اسپین خرم آباد تجویز و تنظیم انواع سمعک های داخل گوشی و پشت گوشی نسل های آنالوگ، دیجیتال و هوشمند با قیمت منایب و دولتی ارائه می شود. همچنین کلینیک شنوایی سنجی اسپین خرم آباد با کمیته امداد استان لرستان و سازمان بهزیستی قرارداد جهت فروش سمعک دارد. برای اطلاعات بیشتر می توانید با ما تماس یا پیام بدهید.
چه زمانی باید به شنوایی شناسم مراجعه کنم؟
احتمالاً به معاینات سالانه نیاز دارید تا شنواییشناس شما بتواند آزمایشهای شنوایی را انجام دهد تا ببیند آیا کم شنوایی شما بدتر میشود یا خیر. اگر متوجه شدید که حتی زمانی که از سمعک خود استفاده می کنید مشکل شنوایی دارید، با شنوایی شناس خود تماس بگیرید.