اتواسکلروز
بیماری اتواسکلروز

بیماری اتواسکلروز یا چسبندگی استخوانچه های گوش

بیماری اتواسکلروز otosclerosis نوعی رشد غیرطبیعی استخوان در گوش میانی است که باعث کاهش شنوایی پیشرونده می شود. احساس تعادل نیز ممکن است مختل شود. علت بیماری اتواسکلروز ناشناخته است، اما عوامل خطر شامل سابقه خانوادگی، جنسیت و بارداری است. گزینه های درمانی شامل جراحی و سمعک است.

 

گوش میانی ناحیه پشت پرده گوش است و حاوی استخوان های ریزی( چکشی، سندانی و رکابی) است که امواج صوتی را تقویت می کند. اتواسکلروز با تشکیل غیرطبیعی استخوان در گوش میانی مشخص می شود که از لرزش این استخوان های ریز جلوگیری می کند. این باعث کاهش شنوایی می شود زیرا امواج صوتی نمی توانند به گوش داخلی برسند.

اگر رشد غیرطبیعی استخوان تا گوش داخلی گسترش یابد، احساس تعادل نیز ممکن است تحت تأثیر قرار گیرد. زنان بین 15 تا 30 سال بیشتر به اتواسکلروز مبتلا می شوند. علت ناشناخته است، اما عوامل خطر شامل سابقه خانوادگی، جنسیت و بارداری است. گزینه های درمانی ممکن است شامل جراحی یا استفاده از سمعک باشد.

ساختارهای گوش


امواج صوتی ارتعاشاتی در هوا هستند. وقتی صدایی را می شنویم (مانند صدای کسی)، صدا در امتداد کانال گوش حرکت می کند و باعث ارتعاش پرده گوش می شود. لرزش پرده گوش باعث حرکت سه استخوان (مالئوس، اینکوس و رکابی) در گوش میانی می شود. این استخوان‌ها در برابر حلزون (ارگان شنوایی) حرکت می‌کنند و ارتعاشات را به هزاران سلول مویی خاص داخل آن منتقل می‌کنند.

سپس سلول های مویی صدا را به عنوان یک سیگنال الکتریکی در طول عصب به مغز می فرستند، جایی که ما صدا را درک می کنیم (مغز ما سیگنال را به عنوان صدا تفسیر می کند). اتواسکلروز معمولاً استخوان ریز معروف به رکابی را درگیر می کند.

اندام های تعادل بدن، سیستم دهلیزی، نیز در گوش داخلی قرار دارند. بخش اصلی سیستم دهلیزی لابیرنت است - مجموعه ای از کانال های پر از مایع که در زوایای مختلف قرار دارند. هر کانال نیم دایره ای جهت گیری متفاوتی برای تشخیص انواع حرکات سر مانند تکان دادن سر یا چرخش دارد. حرکت مایع در داخل کانال ها ناشی از حرکت سر، موهای ریز را تحریک می کند که پیام ها را از طریق عصب دهلیزی به مغز می فرستند. حرکت مایع در داخل این کانال ها یکی از راه هایی است که بدن در حالت ایستاده باقی می ماند و تعادل را حفظ می کند.

اگر رشد غیرطبیعی استخوان به گوش داخلی کشیده شود و باعث سرگیجه و حالت تهوع شود، عملکرد طبیعی لابیرنت تحت تأثیر قرار می گیرد.

علائم اتواسکلروز


اتواسکلروز در ابتدا یک گوش را هدف قرار می دهد، اما در نهایت هر دو گوش معمولا تحت تاثیر قرار می گیرند. علائم اتواسکلروز ممکن است شامل موارد زیر باشد:

از دست دادن تدریجی اما پیشرونده شنوایی
احساس زنگ در گوش (وزوز گوش)
سرگیجه


عوامل خطر برای اتواسکلروز


علت اتواسکلروز سخت است که به صورت دقیق شناخته شود، اما محققان تعدادی از عوامل خطر را کشف کرده اند که عبارتند از:

سابقه خانوادگی - اتواسکلروز معمولاً در خانواده هایی ایجاد می شود که نشان دهنده استعداد ژنتیکی یا مؤلفه ارثی به این اختلال است.
جنسیت - زنان بیشتر از مردان در معرض ابتلا به اتواسکلروز هستند.
بارداری - زنان مستعد ممکن است در دوران بارداری دچار اتواسکلروز شوند.
نژاد - قفقازی‌ها (سفیدپوستان) بیشتر تحت تأثیر قرار می‌گیرند.
osteogenesis imperfecta - این اختلال ژنتیکی با استخوان های غیر طبیعی شکننده مشخص می شود. افراد مبتلا به osteogenesis imperfecta در معرض افزایش خطر ابتلا به اتواسکلروز هستند.
آب غیر فلورایده - برخی شواهد نشان می دهد که نوشیدن آب غیر فلورایده ممکن است خطر ابتلا به اتواسکلروز را در افراد مستعد افزایش دهد.
ویروس سرخک - شواهدی وجود دارد که نشان می‌دهد ویروس‌ها ممکن است در ایجاد اتواسکلروز نقش داشته باشند، به ویژه ویروس سرخک.
علل ناشناخته - برخی از افراد حتی اگر هیچ یک از عوامل خطر شناخته شده را نداشته باشند، دچار اتواسکلروز می شوند.

تشخیص اتواسکلروز


اتواسکلروز با استفاده از آزمایشاتی از جمله:

تست‌های شنوایی - یک فرد مبتلا به اتواسکلروز معمولاً دچار افت شنوایی است که بر همه فرکانس‌ها (پیچ‌ها) تأثیر می‌گذارد. کم شنوایی ممکن است ماهیت انتقالی یا مختلط داشته باشد. کم شنوایی انتقالی به دلیل وجود مشکل در قسمت های میانی یا خارجی گوش ایجاد می شود. کم شنوایی مختلط افت شنوایی هدایتی را با کم شنوایی که در نتیجه آسیب به گوش داخلی ایجاد می شود، ترکیب می کند.
سی تی اسکن – برای بررسی آسیب به عصب حلزون و لابیرنت.

تست های شنوایی جهت تشخیص بیماری اتواسکلروز یا چسبندگی استخوانچه های گوش میانی در مرکز شنوایی سنجی اسپین خرم اباد انجام می شود.

درمان اتواسکلروز


تا زمانی که میزان کاهش شنوایی قابل توجه نباشد، ممکن است نیازی به درمان نباشد. گزینه ها ممکن است شامل موارد زیر باشد:

دارو: برخی مطالعات نشان داده‌اند که مصرف مکمل‌های فلوراید، کلسیم و ویتامین D ممکن است به کند کردن پیشرفت اتواسکلروز کمک کند. با این حال، این درمان قبل از تایید نیاز به تحقیقات بیشتری دارد.
سمعک – سمعک می تواند به اکثر افراد مبتلا به کم شنوایی کمک کند، حتی اگر نمی توانند شنوایی عادی را بازگردانند. هدف سمعک افزایش ارتباطات با ارائه اطلاعات صوتی مفیدتر است.
جراحی - استخوانچه رکابی آسیب دیده با جراحی برداشته می شود و با یک پروتز یا رکابی مصنوعی (استاپدکتومی) جایگزین می شود. یک عمل موفقیت آمیز ممکن است کاهش شنوایی هدایتی اتواسکلروز را اصلاح یا بهبود بخشد.

پروتز جاگذاری شده در اتواسکلروز یا چسبندگی استخوان گوش

مراقبت از خود پس از جراحی اتواسکلروز


پس از جراحی، محافظت از ساختارهای داخل گوش در برابر عفونت، فشار و صدا برای کاهش خطر عوارض مهم است (به ویژه در مرحله اولیه پس از عمل).

توسط جراح خود راهنمایی شوید، اما پیشنهادات کلی عبارتند از:

از دمیدن بینی خودداری کنید.
از دمای سرد اجتناب کنید.
با دوری از افراد بیمار، خطر ابتلا به عفونت های دستگاه تنفسی فوقانی را کاهش دهید.
اجتناب از تغییرات فشار هوا (سفر با هواپیما یا غواصی).
از صداهای بلند اجتناب کنید.
اگر گوش درد، سرگیجه یا تب را تجربه کردید، فوراً به پزشک مراجعه کنید، زیرا این علائم می تواند نشان دهنده عفونت باشد.