کم شنوایی ناشی از سر و صدا
کم شنوایی ناشی از سر و صدا

آیا سر و صدا سبب کم شنوایی می شود؟

کم شنوایی ناشی از سر و صدا (NIHL) ممکن است پس از قرار گرفتن در معرض صداهای مضر و بلند رخ دهد. ممکن است موقت یا دائمی باشد و هر کسی می تواند به آن مبتلا شود. شما می توانید اقداماتی را برای جلوگیری از NIHL انجام دهید، مانند استفاده از محافظ گوش در صورت لزوم.

کم شنوایی ناشی از سر و صدا چیست؟


کم شنوایی ناشی از نویز (NIHL) زمانی اتفاق می افتد که صداهای بلند به ساختارهای گوش داخلی شما آسیب می زند. اغلب اوقات، صداهای محیط روزمره ما - مانند تلویزیون، ترافیک و مکالمات محیطی - در سطح ایمن هستند. اما مواقعی وجود دارد که صداها خیلی بلند می شوند، مانن (انفجار) یا برای مدت طولانی (ماشین آلات در حین کار) در معرض سر و صدا بودن. این می تواند منجر به کم شنوایی ناشی از سر و صدا شود.

بسته به نوع و میزان آسیب، کم شنوایی ناشی از صدا می تواند موقت یا دائمی باشد. برخلاف سایر انواع کم شنوایی، NIHL قابل پیشگیری است.

کم شنوایی ناشی از سر و صدا چقدر شایع است؟


کم شنوایی ناشی از سر و صدا شایع است. طبق یک تحقیق، NIHL بر موارد زیر تأثیر می گذارد:

5.2 میلیون کودک و نوجوان بین 6 تا 19 سال.
26 میلیون بزرگسال بین 20 تا 69 سال.


علائم کم شنوایی ناشی از صدا چیست؟


چند چیز وجود دارد که می تواند به این معنی باشد که شما شنوایی خود را از سر و صدای بلند از دست می دهید. بسته به علت NIHL، علائم ممکن است فوری باشند یا ممکن است در طول زمان آنها را ایجاد کنید. برخی از شایع ترین علائم NIHL عبارتند از:

  • احساس پری یا فشار در گوش.
  • ناتوانی در شنیدن صداهای بلند مانند آواز پرندگان.
  • گفتار خفه یا تحریف شده.

علائم ممکن است دقایقی، ساعت ها یا روزها پس از پایان قرار گرفتن در معرض نویز طول بکشد. ممکن است شنوایی شما به حالت عادی بازگردد، اما همچنان آسیب دارید. شنوایی شما ممکن است در نهایت بازگردد، اما قرار گرفتن مداوم در معرض صداهای بلند می تواند به شنوایی شما آسیب بیشتری وارد کند و کم شنوایی را دائمی کند.

چه چیزی باعث کم شنوایی ناشی از سر و صدا می شود؟


کاهش شنوایی ناشی از سر و صدا زمانی رخ می دهد که صداهای بلند به سلول های مویی گوش داخلی شما آسیب می زند. پس از آسیب، این سلول ها نمی توانند بهبود یا بازسازی شوند (رشد دوباره).

انواع NIHL


میزان کم شنوایی بستگی به علت ایجاد NIHL دارد.

دو نوع NIHL وجود دارد:

ترومای آکوستیک: کم شنوایی فوری که پس از یک بار قرار گرفتن در معرض صدای بلند و شدید (مانند شلیک گلوله یا ترقه) اتفاق می افتد. در این موارد، کاهش شنوایی می تواند فوری و دائمی باشد.
NIHL مزمن: قرار گرفتن تدریجی در معرض سر و صدای کمتر در طول زمان (مانند آسیب شنوایی ناشی از گوش دادن از طریق هدفون یا سر و صدای ناشی از کار در محیط پر سر و صدا). ممکن است هفته‌ها، ماه‌ها یا حتی سال‌ها قبل از اینکه متوجه علائم شوید، طول بکشد.

متاسفانه استفاده بیش از حد هدفون و هندزفری در نوجوانان و جوانان سبب آسیب به کم شنوایی در تعداد زیادی از این افراد شده است و عمدتا ابل برگشت نیست. توصیه به این افراد استفاده کم تر و شدت پایین تر صدا و استراحت به گوش می باشد. و به هیچ وجه چند ساعت پشت سرهم از هدفون استفاده نکنند.

کم شنوایی ناشی از سر و صدا


چه میزان دسی بل باعث کاهش شنوایی ناشی از سر و صدا می شود؟


دسی بل واحدی است که برای اندازه گیری میزان بلندی یا شدت صدا استفاده می شود. صداهای بالای 85 دسی بل (dB) یا بالاتر می تواند به مرور زمان به شنوایی شما آسیب برساند. یک صدای بلند در 120 دسی بل (dB) یا بالاتر می تواند باعث کاهش شنوایی فوری شود.

در اینجا چند نمونه از صداهای روزمره و میزان صدای آنها اندازه گیری شده در دسی بل آورده شده است:

نویزها در محیط شما میانگین سطح صدا ( dB )
نفس کشیدن 10
زمزمه 30
صدای فن تهویه 60
ماشین لباسشویی 70
ماشین چمن زنی(گازی) 80
موتور سیکلت 95
حداکثر سطح پخش کننده های موسیقی 110
آژیر اضطراری در نزدیکی 120
تیراندازی 140
ترقه 150

 

عوامل خطر NIHL


هر کسی ممکن است دچار کم شنوایی ناشی از سر و صدا شود. اما استفاده از محافظ شنوایی مانند گوش گیر یا محافظ گوش به میزان قابل توجهی خطر شما را کاهش می دهد. لازم نیست کنسرت ها، آتش بازی ها و چیزهایی که دوست دارید را از دست بدهید. فقط مطمئن شوید که از گوش خود محافظت می کنید.

افرادی که در محیط های پر سر و صدا کار می کنند، به ویژه در برابر NIHL آسیب پذیر هستند. مشاغل و صنایع با بالاترین خطر کم شنوایی شغلی عبارتند از:

  • کشاورزی
  • نجاری
  • ساخت و ساز.
  • نظامی
  • معدن
  • استخراج نفت یا گاز.
  • استفاده از دستگاه سنگ فرز


عوارض کم شنوایی ناشی از صدا چیست؟


وقتی نمی توانید به خوبی قبل بشنوید، می تواند تأثیر قابل توجهی بر کیفیت زندگی شما داشته باشد. ممکن است به طور کلی کمتر احساس معاشرت یا ناامیدی بیشتری داشته باشید. یا ممکن است همیشه از فشار برای شنیدن چیزهایی در اطراف خود احساس خستگی کنید.

علاوه بر کاهش شنوایی، NIHL می تواند باعث موارد زیر شود:

  • اضطراب
  • افسردگی
  • خستگی
  • فشار خون بالا.
  • هایپراکوزیس
  • افزایش ضربان قلب.
  • بیخوابی
  • تحریک پذیری.
  • استرس
  • وزوز گوش (زنگ در گوش شما).

تشخیص و آزمایشات


کم شنوایی ناشی از سر و صدا چگونه تشخیص داده می شود؟


اگر فکر می کنید ممکن است NIHL داشته باشید،  برای انجام آزمایشات شنوایی به کلینیک های شنوایی سنجی مراجعه کنید. 

متخصصان از چندین آزمایش شنوایی برای تشخیص NIHL استفاده می کنند. این به آنها کمک می کند تا تعیین کنند که آیا عوامل اضافی می توانند در کم شنوایی شما نقش داشته باشند یا خیر.

چه آزمایشاتی برای تشخیص NIHL انجام خواهد شد؟


یک ادیولوژیست چندین آزمایش را برای تشخیص کم شنوایی ناشی از سر و صدا انجام می دهد که ممکن است شامل موارد زیر باشد:

تست ادیومتری: در این تست کم ترین صدایی( تن خالص)  را که قادر به شنیدن آن هستید را باید شناسایی کنید.
تست های گفتاری: تعیین می کند که گفتار باید چقدر بلند باشد تا بتوانید آن را بشنوید و چقدر واضح می توانید کلمات گفته شده را درک کنید.
آنها ممکن است آزمایش های اضافی را اجرا کنند، از جمله:

پاسخ شنوایی ساقه مغز (ABR): نحوه واکنش مغز و اعصاب شنوایی شما به صداهای مختلف را بررسی می کند.
تست گفتار در نویز: تعیین می‌کند که چقدر می‌توانید صحبت کردن فردی را در محیطی آرام در مقابل محیط‌هایی با نویز پس‌زمینه بشنوید.
تست OAE: عملکرد سلول های مویی را در گوش داخلی شما اندازه گیری می کند.
تمپانومتری: نحوه حرکت پرده گوش و عملکرد گوش میانی را اندازه گیری می کند.

تست نوار گوش یا تمامی تست های فوق برای تشخیص کم شنوایی ناشی از صدا در کلینیک شنوایی سنجی اسپین خرم آباد انجام می شود.

مدیریت و درمان


کم شنوایی ناشی از سر و صدا چگونه درمان می شود؟


سمعک بهترین درمان NIHL است. اما اگر کم شنوایی ناشی از سر و صدا با گذشت زمان بدتر شود و کم شنوایی شدید تا عمیق شود، سمعک ممکن است سود کافی برای شما نداشته باشد. در این موارد، پزشک شما ممکن است گزینه های دیگری مانند کاشت حلزون را توصیه کند.

در برخی موارد، پزشک ممکن است کورتیکواستروئیدها را برای کاهش علائم شما امتحان کند. این داروها می توانند التهاب را در موارد ترومای صوتی کاهش دهند.

پیشگیری


آیا می توان از افت شنوایی ناشی از سر و صدا جلوگیری کرد؟


در حالی که نمی توانید آسیب های موجود را درمان کنید، می توانید خطر آسیب بیشتر در آینده را کاهش دهید.

پیروی از این دستورالعمل ها می تواند به شما در جلوگیری از کم شنوایی ناشی از سر و صدا کمک کند:

هنگام شرکت در فعالیت های با صدای بلند از محافظ شنوایی استفاده کنید. (حتی می‌توانید گوش‌گیرهایی با کیفیت بالا برای کنسرت‌ها بخرید. این گوش‌گیرها به شما این امکان را می‌دهند که به طور کامل در تجربه موسیقی غوطه‌ور شوید بدون اینکه به شنوایی‌تان آسیبی وارد شود.)
اگر نمی توانید از گوش خود محافظت کنید، از صدای بلند فاصله بگیرید.
به کودکان خردسال کمک کنید تا از گوش های خود محافظت کنند تا زمانی که به اندازه کافی بزرگ شوند که خودشان این کار را انجام دهند.
یک مطالعه تحقیقاتی در اتریش نشان داد که می توان با اندازه گیری کم شنوایی موقت، که به عنوان تغییر آستانه موقت (TTS) نیز شناخته می شود، حساسیت شما به NIHL را تعیین کرد. این آزمایش می تواند به شما بگوید که سلول های گوش داخلی شما با چه سرعتی پس از قرار گرفتن در معرض صدا بهبود می یابند، که می تواند برای جلوگیری از NIHL مفید باشد. معمولا بعد از چند ساعت در معرض قرارگرفتن در محیط های پر سر و صدا ممکن است یک تغییر آستانه موقت در شنوایی ایجاد شود و شما احساس کم شنوایی کنید ولی بعد از یک استراحت صوتی چند ساعتی شنوایی به حالت نرمال برمی گردد.

آیا کم شنوایی ناشی از سر و صدا قابل درمان است؟


در حالی که  NIHL یک درمان قطعی ندارد، درمان هایی وجود دارد که می تواند به بهبود شنوایی شما کمک کند. اگر فکر می کنید کم شنوایی ناشی از سر و صدا دارید، می توانید به پزشک گوش، حلق و بینی مراجعه کنید.

آیا اثرات مضر دیگری در مورد آلودگی صوتی وجود دارد؟


آره. کم شنوایی می تواند به شدت بر کیفیت زندگی شما تأثیر بگذارد. سر و صدای مضر علاوه بر آسیب رساندن به شنوایی شما با موارد زیر مرتبط است:

  • اضطراب
  • استرس
  • فشار خون بالا
  • بیخوابی
  • افزایش ضربان قلب.
  • انزوا
  • افسردگی

 

کم شنوایی ناشی از سر و صدا می تواند تاثیر منفی قابل توجهی بر کیفیت زندگی شما داشته باشد. ممکن است در پیگیری مکالمه یا برقراری ارتباط با دوستان و خانواده مشکل داشته باشید. این در نهایت می تواند منجر به اجتناب از موقعیت های اجتماعی شود. خوشبختانه، کم شنوایی ناشی از سر و صدا اغلب با سمعک یا کاشت حلزون قابل کنترل است.

کم شنوایی ناشی از سر و صدا (NIHL) می تواند لذت های ساده زندگی را مختل کند. شاید مثل گذشته نتوانید آواز پرندگان را در پارک بشنوید. یا شاید برای درک مکالمات در یک رستوران شلوغ تلاش می کنید. می‌توانید گوش‌های خود را از آسیب بیشتر محافظت کنید. اگر قبلاً به دلیل محیط های پر سر و صدا شنوایی خود را از دست داده اید، درمان هایی وجود دارد که می تواند کمک کند. صحبت با یک ادیولوژیست یا متخصص می تواند کمک کننده باشد.