bppv همانطور که از اسم آن پیداست یک نوع سرگیجه حمله ای و ناگهانی است که با تغییر وضعیت بدن بخصوص تغییر پوزیشن سر نسبت به جاذبه ایجاد می شود. این سرگیجه به صورت چرخش محیط بوده و مدت زمان آن معمولا کمتر از یک دقیقه می باشد.
از علائم همراه آن می توان به تهوع، استفراغ، گیجی، عدم تعادل و عرق کردن اشاره کرد در برخی بیماران ممکن است سردرد و افزایش فشار خون نیز گزارش شود.
بیمار ممکن است از یک روز تا ماها با این سرگیجه درگیر باشد، پیش بینی دقیقی برای آن متاسفانه وجود ندارد ولی بهترین راهکار این است که هرچی سریع تر به فکر درمان آن باشید.
رایج ترین حالت هایی که باعث شروع سرگیجه می شود معمولا بلند شدن از رخت خواب یا غلتیدن در تخت خواب، و نگاه کردن به بالا و پایین می باشد.
این سرگیجه در بین مردم به جابجایی مایع گوش، تکان خوردن مایع گوش میانی و ... نیز معروف است.
مکانیسم bppv چیست؟
علت آن را باید در گوش داخلی جست، جایی که دبری های کوچکی از جنس کلسیم کربنات که به کریستال یا سنگ ریزه نیز معروف هستند از قسمت اتریکول گوش داخلی جدا شده و وارد مجاری نیم دایره وستیبول می شوند، این کریستال ها معمولا با تغییر پوزیشن سر نسبت به جاذبه جابه جا شده و وارد مجاری نیم دایره شده و با تحریک سلول های مویی باعث مکانیسمی پیچیده می شوند که باعث شروع سرگیجه در فرد می شود، اینکه این اتفاق در کدام گوش شما و کدام مجرای نیم دایره اتفاق می افتد را تست VNG که توسط ادیولوژیست انجام می شود، مشخص می شود، این تست با بهترین کیفیت و با مجهترین تجهیزات در کلینیک تخصصی سرگیجه و تعادل اسپین انجام می شود.
شیوع سرگیجه وضعیتی حمله ای خوش خیم چقدر است؟
bppv یا سرگیجه وضعیتی حمله ای خوش خیم رایج ترین دلیل سرگیجه و گیجی می باشد. به طور میانگین 1.6% کل جمعیت در هر سال bppv را تجربه می کنند. در مطالعات مختلف درصد های مختلفی برای سهم bppv در بین تمام علت های سرگیجه گزارش شده. این درصد در کلینیک و مطالعات مختلف متغییر بوده و از 30 تا 50 درصد نیز گزارش شده است. طبیغتا این درصد درکلینیک های سرگیجه و تعادل و اتولوژی( گوش حلق و بینی) بیشتر از کلینیک های نورولوژی یا مغز و اعصاب می باشد. این آمار در کلینیک تخصصی سرگیجه و تعادل تا این لحظه که بیشتر از 1000 بیمار bppv را معاینه و درمان نموده تقریبا 50 درصد می باشد. البته در ماهای مختلف کمتر یا بیشتر شده، علت درصد بالا را می توان به تخصص این کلینیک و تشخیص درست ربط داد.
bppv در کودکان نادر می باشد ولی می تواند رخ دهد، و در کلینیک ما نیز مواردی را داشته ایم.
این سرگیجه در افراد بزرگسال رایج است، شیوع با افزایش سن به صورت خطی افزایش می یابد. اوج این سرگیجه را می توانیم در سن 60 سالگی ببینیم هرچند که در سن میانسالی بیشترین مراجعه کننده برای این سگیجه را داریم.
علت سرگیجه وضعیتی حمله ای خوش خیم چیست؟
با افزایش سن دجنریشن( تخریب) سیستم وستیبول گوش داخلی افزایش میابد. این امر سبب گسیختگی اتوکونیا(کریستال) شده و باحرکت از سمت اتریکول به سمت مجاری نیم دایره همانطور که در بالا اشاره شد سبب سرگیجه می شود. این توضیح معمولا علت bppv با منشا ناشناخته است، که بیشترین علت bppv را شامل می شود.
آسیب به سر یا تروما نیز از سایر علت های شناخته شده است که باعث جدا شدن کریستال ها و شروع سرگیجه می شود.
جراحی، میگرن، سایر بیماری های گوش داخلی مثل نوریتس وستیبولار، لابیرنتیت، منیر، اتوتوکسیتی و ... نیز می تواند باعث bppv شود.
سبک زندگی ناسالم، رژیم غذایی ، کمبود میتامین D، کمبود کلسیم، پوکی استخوان، سن و .... نیز می تواند از علت های bppv باشد.
تشخیص bppv؟
تشخیص با استفاده از تاریخجه گیری و بخصوص تست های تخصصی سرگیجه و تعادل تست vng و vHIT انجام می گیرد، با افتخار کلینیک تخصصی سرگیجه و تعادل اسپین با تجهیزات پیشرفته به صورت 100 درصدی توانایی تشخیص این سرگیجه را دارد.
درمان bppv؟
می توان بهترین و کم عارضه ترین گزینه درمان را انجام مانورهای( ورزش) سرگیجه مانند اپلی و ... دانست. اثربخشی این مانورها در تقریبا تمامی مطالعات بالای 90% گزارش شده ولی طبق تجربه خودم ( ادیولوژیست حمید فلاحت پور) با درمان بیشتر از 1000 نفر بیمار مبتلا به bppv خداروشکر تقریبا نزدیک به 100% بیماران درمان شده اند و رضایت کامل داشته اند. درمان این سرگیجه در بین مردم به جا انداختن مایع گوش معروف شده!
شایان ذکر است که احتمال عود مجدد این سرگیجه نیز وجود دارد، ود رسال اول تقریبا 20% می باشد. در 5 سال اول نزدیک به 50% احتمال عود مجدد وجود دارد. هرپند که درصورتی که مانورها به درستی انجام شود این دصد خیلی کاهش یافته و تجربه خودم نیز این را نشان داده.
متاسفانه بعضی افراد با فیلم ها یا مطالبی که در فضای مجازی در مورد این مانورها هست به صورت خودسرانه شروع به درمان خود کرده که این امر کاملا اشتباه است پون حالت ها و مانورهای مختلفی برای bppv وجود دارد، که فقط توسط دستگاه VNG مشخص می شود، اینکه کدام گوش و کدام مجرا درگیر شده فقط توسط دستگاه مشخص شده و حتما باید مانور متناسب با آن انجام گیرد، پس خواهشا شروع به درمان خودسرانه نکنید چون این کار فقط باعث بدتر شدن علائم شما شده و درمان را تاخیر میندازد. شما می توانید با مراجعه به کلینیک تخصصی سرگیجه و تعادل اسپین نسبت به درمان خود اقدام کنید.
توصیه می شود بعد از درمان فرد تا پند روز هنگام دراز کشیدن دو بالش زیر سر گذاشته و از حرکات ناگهانی سر اجتناب کند.
دارو درمانی بر خلاف تصور تاثیر خاصی بر روی درمان bppv ندارد، این را در مطالعات مختلف گزارش کرده اند و در تجربه نویسنده نیز به کرات نیز مشاهده شده. غلت نیز این است که منشا آن همانطور که ذکر شد یک پدیده مکانیکی است که دارو نمی تواند درمان کند، شاید درکاهش تهوع تاثیر گزار باشد. پس توصیه می شود از مصرف خودسرانه و طولانی مدت داروهای ضدسرگیجه مثل بتاهیستین، سیناریزین و .... خودداری کنید.
کلام آخر
اگر شما نیز با این سرگیجه درگیر هستید اصلا نگران نباشید، چون که bppv هیج گونه تهدید جانی برای شما ندارد و شاید آزاردهندگی آن شما را اذیت کند اگر دچار حمله شدی سعی کنید ثابت ایستاده و محکم دست از یک شی ثابت بگیرید. این سرگیجه به راحتی بعد از یکی دو جلسه مانوردرمانی کاملا برطرف شده و شما بدون هیچ گونه نگرانی می توانید به زندگیتان ادامه دهید و از آن لذت ببرید. با افتخار کلینیک تخصصی سرگیجه و تعادل اسپین این کار را با بهترین کیفیت و فقط در چند دقیقه برای شما انجام می دهد.
شایان ذکر است این متن به صورت اختصاصی توسط ادیولوژیست حمید فلاحت پور نوشته شده و از جایی کپی برداری نشده است