کم شنوایی می تواند همه افراد را از نوزاد گرفته تا افراد 60 و 70 ساله و بالاتر تحت تاثیر قرار دهد. بسیاری از چیزها ممکن است باعث کاهش شنوایی شوند، اما قرار گرفتن در معرض صدای بلند شایع ترین دلیلی است که افراد به این عارضه مبتلا می شوند.کم شنوایی حسی عصبی قابل برگشت نیست، اما جراحی برای درمان برخی مشکلات می تواند شنوایی را بهبود بخشد. وسایلی مانند سمعک می توانند کم شنوایی را کاهش دهند.
کم شنوایی چیست؟
کاهش شنوایی زمانی اتفاق می افتد که چیزی بر سیستم شنوایی شما تأثیر بگذارد. اگر کم شنوایی دارید، ممکن است در درک، دنبال کردن یا شرکت در مکالمات مشکل داشته باشید. ممکن است تماشای تلویزیون، شنیدن مکالمات تلفنی، شرکت در جلسات آنلاین یا دنبال کردن گفتگوها برای شما سخت باشد.
کم شنوایی می تواند بر توانایی شما در کار، برقراری ارتباط با دیگران و به طور کلی لذت بردن از زندگی تأثیر بگذارد. اغلب، کاهش شنوایی قابل جبران نیست. اما شنوایی شناسان - ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی که در تشخیص و درمان کاهش شنوایی تخصص دارند - می توانند کمک کنند. آنها می توانند درمان هایی مانند سمعک یا کاشت حلزون را که کم شنوایی را کاهش می دهند توصیه کنند.
آیا کم شنوایی شایع است؟
بله همینطور است. بیش از 1 نفر از هر 10 نفر در ایالات متحده درجاتی از کم شنوایی دارند:
در حال حاضر بیش از 1.5 میلیارد نفر (نزدیک به 20 درصد از جمعیت جهان) دچار کم شنوایی هستند.
بیش از پنج درصد از جمعیت جهان یا 430 میلیون نفر برای رفع کاهش شنوایی ناتوان کننده خود، به توانبخشی نیاز دارند که از این تعداد، 34 میلیون نفر در سنین کودکی قرار دارند. تخمین زده میشود که تا سال 2050 بیش از 700 میلیون نفر - یا از هر 10 نفر یک نفر - دچار کاهش شنوایی ناتوان کننده خواهند شد.
حدود 1 نفر از هر 3 بزرگسال بالای 65 سال و تقریبا نیمی از بزرگسالان 75 سال و بالاتر دچار کاهش شنوایی مرتبط با افزایش سن هستند.
از هر 1000 نوزاد، 2 نوزاد با نوعی کاهش شنوایی متولد می شوند.
عوارض کم شنوایی چیست؟
ابتلا به کم شنوایی می تواند باعث شود که احساس کنید از دنیای اطراف خود جدا شده اید. ممکن است ناامید، تحریک پذیر یا عصبانی شوید. افراد مبتلا به کاهش شنوایی شدید ممکن است مضطرب یا افسرده شوند. کودکان مبتلا به کاهش شنوایی ممکن است در مدرسه مشکل داشته باشند و نمرات ضعیفی کسب کنند. مطالعات همچنین ارتباط بین کاهش شنوایی در افراد مسن و زوال عقل را نشان می دهد.
انواع کم شنوایی
سه نوع کم شنوایی وجود دارد:
کم شنوایی انتقالی
در این کم شنوایی، چیزی مانع از عبور صدا از گوش خارجی (کانال گوش) یا گوش میانی می شود. در این نوع کاهش شنوایی مشکل در انتقال صدا به حلزون گوش وجود دارد. در کم شنوایی انتقالی حلزون گوش و عصب نرمال است، اما به دلایلی مانند جرم گوش، عفونت، پارگی پرده گوش و سفت شدن استخوانچه های گوش میانی انتقال صدا از طریق کانال گوش و گوش میانی و رسیدن به حلزون به سختی انجام می شود.
کم شنوایی حسی عصبی
این کاهش شنوایی زمانی اتفاق می افتد که چیزی به گوش داخلی شما در طول زمان آسیب می رساند. به ندرت، کاهش شنوایی حسی عصبی خیلی سریع اتفاق می افتد. در کم شنوایی حسی عصبی به سلول های مویی داخلی و خارجی حلزون گوش یا عصب شنوایی که صدا را به مغز انتقال می دهد، دچار آسیب می شوند. مواردی مثل سن، ژنتیک، ضربه به سر و گوش، عفونت های گوش داخلی، بیماری های گوش داخلی، داروهای اتوتوکسیک، بیماری های خود ایمنی، تومور و ... سبب کم شنوایی حسی عصبی می شوند. در موارد کمی کاهش شنوایی حسی عصبی ناگهانی (SSHL) یا ناشنوایی ناگهانی ممکن است رخ دهد.. SSHL ممکن است یکباره یا در طی چند روز اتفاق بیفتد.
کم شنوایی مختلط یا میکس
این زمانی اتفاق می افتد که در گوش میانی یا خارجی (کم شنوایی انتقالی) و در گوش داخلی (کاهش شنوایی حسی عصبی) به صورت همزمان وجود دارد.
علائم کاهش شنوایی چیست؟
اکثر افراد به تدریج شنوایی خود را از دست می دهند. آنها حتی ممکن است متوجه وقوع آن نشوند. به طور کلی، ممکن است دچار کاهش شنوایی شوید اگر:
شما اغلب از مردم می خواهید که حرف خود را تکرار کنند.
در پیگیری مکالمه مشکل دارید، به خصوص زمانی که با تلفن یا در محیطی پر سر و صدا مانند رستوران صحبت می کنید.
شما فکر می کنید مردم زمزمه می کنند.
شما نمی توانید برخی از صداهای بلند مانند آواز پرندگان را بشنوید.
باید صدای تلویزیون، رایانه یا تبلت خود را زیاد کنید.
شما وزوز گوش دارید (زنگ در گوشتان).
گوش شما درد می کند (گوش درد).
احساس می کنید فشار یا مایعی در داخل گوش شما وجود دارد.
مشکل تعادل یا سرگیجه دارید.
علائم کم شنوایی در نوزادان و کودکان چیست؟
به نظر می رسد نوزادانی که دچار کاهش شنوایی هستند برخی صداها را می شنوند اما برخی دیگر را نه. آنها ممکن است:
رفلکس استارتل(واکنش به صدای بلند) برای صداهای بلند وجود ندارد.
پس از 6 ماهگی به سمت منبع صدا نچرخد.
تا سن 1 سالگی کلماتی مانند "ماما" یا "بابا" را بیان نکند.
وقتی اسمشان را می گویید عکس العمل نشان ندهد.
کودکان بزرگتر مبتلا به کاهش شنوایی ممکن است:
زیاد بگویند "ها"
در یادگیری صحبت کردن نسبت به سایر کودکان هم سن خود کندتر باشید.
گفتار نامشخص داشته باشند
دستورالعمل ها را دنبال نکنند
صدای تلویزیون یا تبلت ها را زیاد کنند.
چه چیزی معمولا باعث کم شنوایی می شود؟
خیلی چیزها می توانند باعث کاهش شنوایی شوند. به عنوان مثال، قرار گرفتن کوتاه مدت یا ناگهانی در معرض سر و صدای بسیار بلند - مانند شرکت در یک کنسرت با صدای بلند - می تواند بر شنوایی شما تأثیر بگذارد.
علل کم شنوایی انتقال عبارتند از:
جرم گوش که در گوش شما جمع شده است.
مایع در گوش میانی به دلیل سرماخوردگی یا آلرژی.
عفونت گوش میانی (اوتیت میانی).
گوش شناگران (اوتیت خارجی).
مشکلات شیپور استاش که مایع را در گوش میانی شما حبس می کند.
پارگی پرده گوش.
تومورهای گوش
یفرو رفتن جسم خارجی در کانال گوش
شرایط مادرزادی (شرایط موجود در هنگام تولد) که بر نحوه شکل گیری گوش های میانی یا بیرونی نوزادان تأثیر می گذارد.
علل کم شنوایی حسی عصبی عبارتند از:
سن بالا
بیماری هایی مانند بیماری عروق کرونر (بیماری قلبی)، فشار خون بالا (فشار خون بالا)، سکته مغزی یا دیابت.
داروهای اتوتوکسیک (سمی) گوش.
برخی از شرایط ژنتیکی (ارثی).
ضربه خوردن به سر.
کاهش شنوایی ناشی از سر و صدا. قرار گرفتن طولانی مدت در معرض صدای بلند، مانند کار در یک محیط بسیار پر سر و صدا مانند کارخانه ها و سایت های ساختمانی.
عفونت های مادرزادی مانند سیتومگالوویروس (CMV).
التهاب های گوش داخلی
بیماری های گوش داخلی مثل بیماری منیر
بیماری های خود ایمنی گوش داخلی
تومور بر روی عصب شنوایی
کم شنوایی مختلط در ترکیبی از کم شنوایی رسانایی و حسی عصبی. یعنی گوش خارجی و میانی و همچنین گوش داخلی شما را تحت تاثیر قرار می دهد. به عنوان مثال، اگر داروهایی مصرف می کنید که بر گوش داخلی شما تأثیر می گذارد و به طور تصادفی پرده گوش خود را در گوش میانی خود پاره می کنید، دچار کاهش شنوایی مختلط شده اید.
کم شنوایی چگونه تشخیص داده می شود؟
اگر شما احساس کاهش شنوایی دارید، یک راه آسان برای تشخیص کم شنوایی در خرم آباد مراجعه به کلینیک های شنوایی سنجی می باشد. در خرم آباد و سایر شهرهای استان لرستان برای ارزیابی شنوایی می توانید به کلینیک شنوایی سنجی اسپین خرم آباد مراجعه کنید. شما ممکن است ابتدا توسط یک متخصص گوش، حلق و بینی ویزیت شوید و سپس به شنوایی شماس ارجاع داده شوید، شنوایی شناس ابتدا یک معاینه فیزیکی انجام می دهد. ابتدا اتوسکوپی برای برسی مجرای گوش و موجود بودن جرم گوش انجام می شود. سپس تست تمپانومتری برای برسی وجود پارگی پرده گوش و عفونت و التهابات گوش میانی انجام می شود. بعد از آن تست ادیومتری برای برسی میزان شنوایی انجام می شود. به مجموعه این تست ها نوارگوش گفته می شود. با انجام نوارگوش علت و میزان کم شنوایی شما مشخص می شود. در مواردی که فرد همکاری لازم را نداشته باشد و یا مشکل ذهنی، متمارض و یا نوزاد و کودک بوده تست ABR انجام می شود.
تست های رایج ارزیابی شنوایی عبارتند از:
تست تون خالص
این تست شنوایی رایج،شما باید کمترین صدای بوقی را که می شنوید را پاسخ دهید. برای شنیدن صداها و گفتار از هدفون استفاده می شود. از بون ویبراتور که برای بررسی مستقیم حلزون گوش استفاده می شود، با جای گذاری در اسخوان پشت گوش نیز استفاده می شود. ترکیبی از آزمایش با هدفون و آزمایش هدایت استخوان به شنوایی شناس شما کمک می کند تا تشخیص دهد که کدام نوع کاهش شنوایی دارید.
تست انتشارات گوش (OAE):
شنوایی شناسان از این تست برای بررسی عملکرد گوش داخلی شما استفاده می کنند.
تمپانومتری
این تست میزان حرکت پرده گوش شما را بررسی می کند. شنوایی شناسان ممکن است آزمایش های تمپانومتری را انجام دهند تا ببینند آیا پرده گوش شما پاره شده است، مایعی در گوش میانی یا موم در کانال گوش شما وجود دارد یا خیر.
میزان کم شنوایی چگونه توصیح داده می شود؟
اگر آزمایش شنوایی دارید، شنوایی شناس شما بعد از انجام آزمایشات فوق نتایج تست ها را بر اساس میزان کم شنوایی طبق طبقه بندی زیر به شما توضیح می دهد.
طبیعی
خفیف
ملایم
متوسط
نسبتاً شدید.
شدید.
عمیق